Ne podnosim meso

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Prije nekoliko dana prestala sam jesti meso, zgadilo mi se iznenada i od tada ga ne jedem. Ako pojedem samo gram odmah mi se smuči i moram ga povratiti. Da li je to veliki poremećaj, što je najbolje učiniti? – Marija

Odgovor

Meso i mesni proizvodi nisu od presudne važnosti za prehranu ljudi, što pokazuje i činjenica da se sve veći broj osoba okreće prema vegetarijanskoj prehrani i održava potpuno dobro zdravlje. Uravnotežena vegetarijanska prehrana može zadovoljiti sve nutritivne potrebe odrasle osobe, bitno je da se svakodnevno unosi veći broj namirnica, odnosno da unos hrane nije ograničen samo na nekolicinu namirnica. Bazu vegetarijanske “piramide prehrane” čine žitarice i proizvodi, riža, kruh, tjestenina, iznad kojih se nalaze voće, povrće. Lakto-ovo-vegetarijanci koiriste mlijeko, sir i jaja i proizvide, pri vrhu piramide nalaze se orašasti plodovi, sjemenke, mesni nadomjesci i suhe mahunarke. Sam vrh piramide, odnosno namirnice koje se koriste u najmanjoj količini čine masti i ulja.

Ako prehranom ne unosite samo meso, od životinjskih proizvoda vam na raspolaganju ostaju jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, te riba, dakle s nutritivnog stajališta, unos esencijalnih aminokiselina, željeza i vitamina B12 nije kompromitiran. Ako ne podnosite meso i izaziva vam tegobe, isključite ga iz prehrane na neko vrijeme – a u međuvremenu pazite da prehranom unosite što raznovrsnije namirnice.

 

 

Prati N.com