Nezasićena masnoća i krvne žile

Print Friendly, PDF & Email

 

Većini od nas je poznato da konzumacija nezasićene masnoće smanjuje serumski kolesterol, te da se tako održava zdravlje krvnih žila. No, nekolicina studija pokazuje i suprotni učinak, tj. da je visok unos polinezasićenih masnoća ponekad asociran s većom incidencijom bolesti srca i krvotoka.

U pokušaju objašnjenja navedene pojave pomaže nam nova studija objavljena u New England Journal of Medicine, u kojoj saznajemo da je za navedenu pojavu krivac gen koji kontrolira metabolizam nezasićenih masnoća.

Navedeni gen predstavlja kod za enzim pod nazivom 5-lipoksigenaza. Ova je lipoksigenaza uključena u metabolizam polinezasićenih masnoća, te sudjeluje u stvaranju hormonskih spojeva koji se jednim imenom nazivaju leukotrieni. Svaka osoba ima dva gena za navedeni enzim.

U studiji koja je provedena na 470 ispitanika iz Los Angeles-a, svaka je petnaesta osoba imala varijantu u navedenom genu. Osobe s izmijenjenim genom imale nešto višu razinu ateroskleroze krvne žile karotide (koja doprema krv u mozak). Također, pojavile su se značajne razlike ovisno o rasi ispitanika, npr. učestalost izmijenjenog gena bila je 6 puta češća kod crnaca, i također veoma zastupljen u Azijata.

Što trebate znati?

Iako polinezasićene masnoće snižavaju kolesterol kod većine osoba, ovdje opisani učinak stvaranja masnih naslaga u krvnim žilama vjerojatno nastaje kao posljedica upalnog stanja u kojemu su posrednici leukotrieni. Posljednjih godina sve je više zatupljeno mišljenje da su bolesti krvnih žila posljedica kronične upalne reakcije, a ne samo problem unosa kolesterola i masnoća.

 

Prati N.com