Nisko-ugljikohidratna prehrana i vožnja bicikla

Print Friendly, PDF & Email

 

Jedan od najutjecajnijih časopisa iz područja prehrane sportaša International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism donosi u veljači 2004 članak o utjecaju nisko-ugljikohidratne prehrane na vožnju bicikla. Na testiranju su sudjelovali profesionalni biciklisti, koji su slijedili zadane planove prehrane u trajanju od tjedan dana. Dok je prva tri dana prehrana bila jednaka za sve sudionike, u posljednjih četiri, učinjene su znatne promijene: prva grupa biciklista bila je na dijeti koja je sadržavala 600 g ugljikohidrata, a druga grupa na prehrani sa 100 g ugljikohidrata. Dijeta sa 600 g ugljikohidrata predstavlja tehniku prehrane kojom se povećava zaliha glikogena pred natjecanje, dok je dijeta sa 100 g ugljikohidrata po sadržaju ugljikohidrata bliska prehrani u zoni. Važno je napomenuti da je energetska vrijednost jedne i druge dijete bila je ista.

Prije testa vožnje, biopsijom su uzeti uzorci mišića vastus lateralis, te je ustanovljeno da su biciklisti na visoko-ugljikohidratnoj dijeti imali znatno više rezerve glikogena (104 g, odnosno 72 g na nisko-ugljikohidratnoj dijeti).

Tijekom 45-minutne vožnje bicikla mjereni su otkucaju srca, potrošnja kisika i respiratorni kvocijent. Razina glukoze u serumu biciklista na visoko-ugljikohidratnoj dijeti prije testa iznosila je 4,5 (±0,1) mmol/l, da bi na kraju testa uznosila 6,7 (±0,6) mmol/l. U skupini biciklista na nisko-ugljikohidratnoj prehrani nije došlo do oscilacije glukoze u krvi, tj. održala se malo ispod normalne koncentracije tj. na 5,2 mmol/l (normalna koncentracija glukoze u krvi je 5,5 (±0,2) mmol/l). Nadalje, nikakve značajne razlike između dvije grupe biciklista nisu pronađene u razini serumskih masnih kiselina, triglicerida i inzulina. Znanstvenici zaključuju da nema signifikantno značajnih razlika između dva načina prehrane na 45-minutnu vožnju bicikla ako je energetski unos adekvatan.

Što trebate znati?

Ovo je tek jedna studija koja detaljno uspoređuje učinke ugljikohidrata u prehrani na intenzivnu fizičku aktivnost. Da bi se dobila jasnija slika, trebalo bi svakako načiniti slična ispitivanja na drugim aerobnim sportovima kao što su trčanje, plivanje, veslanje i dr. Izgleda da nisko-ugljikohidratna prehrana nema nikakvih negativnih učinaka na bitne faktore vježbanja ako se usporedi s visoko-ugljikohidratnom prehranom. Poznato je da kod fizičke aktivnosti mišići troše zalihe glikogena, a njegovim postepenim smanjenjem dolazi do sve većeg iskorištenja masnih kiselina. Izgleda na nije toliko bitno povećavati zalihe glikogena prije vježbanja, jer će vježbanjem svakako doći do trošenja masnih kiselina koje se koriste za mišićni rad.

Izvor:
Kavouras S.A., Troup J.P. At all: The influence of Low Versus High Carbohydrate Diet on a 45 min Strenuous Cycling Exercise. International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, vol 14, No 1, veljača 2004.

 

Prati N.com