Niskokalorična dijeta i dijabetes tipa II kod djece

Print Friendly, PDF & Email

 

25.03.2004. – Grupa stručnjaka ispitala je utjecaj nisko kalorične dijete kod dijabetične djece. Pod stalnim liječničkim nadzorom, obezna djeca, čiji je indeks tjelesne mase (ITM) iznosio prosječnih 43,5, hranila su se ketogenom nisko-kaloričnom dijetom koja je sadržavala 800 kcal. (Ketoza je metaboličko stanje koje se pojavljuje kada u tijelu više nisu prisutne zalihe glikogena, a javlja se otprilike dva dana nakon što se prehranom konzumira manje od 20 g ugljikohidrata.)

Kod ispitivane djece došlo je do vrlo brzog spuštanja tlaka i glukoze na normalnu razinu. Prosječna razina glukoze u krvi pala je za samo tri dana od 8,9 mmol/l na 5,5 mmol/l, što se smatra normalnom vrijednosti glukoze u krvi. Stoga inzulin više nije bio potreban za liječenje bolesti. Ukupno je praćeno dvadesetero djece u dobi od 14,5 godina, prosječne težine 121 kg. U dva mjeseca dijete, došlo je do prosječnog smanjenja težine od 11 kg.

Što trebate znati?

Nisko-kalorična dijeta opisana u ovom slučaju vrlo je striktna i mora se provoditi pod medicinskim nadzorom. Autori zaključuju da je ovakva dijeta vrlo efektivna terapija za pedijatrijske slučajeve dijabetesa. Glukoza u krvi i indeks tjelesne mase (ITM) brzo se popravljaju, tako da je moguć prestanak korištenja inzulina i drugih lijekova za dijabetes.

Izvor:
Diabetes care 27: 383-353

 

Prati N.com