O meni

Print Friendly, PDF & Email

 

Diplomirala sam nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, i već mnogo godina, koliko stižem, posvećujem pisanju i prenošenju znanja iz ovog izuzetno zanimljivog područja. Autorica sam članaka za brojne tiskane časopise i Internet portale, od Vegeterre do Dalje.com, te predavač predmeta iz područja prehrane u Ustanovi Magistra. Posebno me zanimaju sastavnice hrane, način suvremene proizvodnje hrane kao i svi “dodatci” od pesticida do aditiva koje moderna proizvodnja donosi konzumentima, a koji svakako nisu hranjivog karaktera. Također sam zainteresirana za ekološku proizvodnju hrane, pretežno biljnu hranu, a kuharstvo shvaćam kao izazov u današnjem vremenu u kojemu nedostaje vrijeme za jelo. Osobno, iz moralnih razloga, hranim se uglavnom vegetarijanski. Smatram da su globalne korporacije i njima podređena politika preuzele proizvodnju hrane i da se potrošači moraju sami izboriti za svoje zdravlje.

Kada analiziram zlokobnu Kissingerovu izjavu o tome da onaj tko kontrolira hranu – kontrolira ljude, postaje mi kristalno jasno da su danas hrana i piće zapravo upravljački mehanizam za kontrolu našeg tijela, zdravlja i samog uma. Tko se danas može pohvaliti da poznaje agrikulturnu proizvodnu i prehrambenu industriju kada nam hrana dolazi s globalnog tržišta? Možemo li vjerovati standardima koje postavlja sama industrija? Hipokrat je bio vizionar sadašnjeg doba kada se upitao: Kako onaj koji ne zna ništa o hrani može razumjeti bolesti čovjeka? Stoga ovaj portal smatram važnim kao sakupljačem činjenica i nezavisnih mišljena o hrani.”

Sve što je potrebno da bi zlo pobijedilo je da dobri ljudi ne čine ništa.
Edmund Burke


Podatci dostupni na web stranicama Nutricionizam.com moje su stručno mišljenje, i mišljenje mojih suradnika (navedenih u pojedinim člancima) i nemaju namjeru, niti mogu zamijeniti savjet i/ili terapiju Vašeg liječnika u tretmanu bolesti. Informacije dostupne na Nutricionizam.com mogu samo nadopuniti Vaše spoznaje o interakciji između hrane i načina prehrane sa zdravljem.

Prije korištenja bilo kojeg podataka sa ovih stranica uvijek se konzultirajte sa liječnikom koji je detaljno upoznat sa Vašim zdravstvenim stanjem.

Marinela Šajina, urednica portala