Oligominerali

Print Friendly, PDF & Email

 

 

U oligominerale se svrstavaju silicij, germanij, vanadij i bor.

Bor

Bor (kemijski simbol: B) je mineral koji se u malim količinama nalazi u kostima, i zahtjevi za priznavanje njegove esencijalne fiziološke uloge zasnivaju se na pretpostavci da je potreban za rast i zdravlje kostiju. Mnogi suplementarni pripravci kalcija uključuju dodatak bora kao elementa važnog za mineralizaciju kosti. Također se ispituju djelovanje bora na ravnotežu estrogena kod žena. Ovo se ne odnosi na bornu kiselinu, koja je nekada bila dio formule za njegu dječje kože, ali je danas iz većine farmakopeja izbačena.

Germanij

Germanij (kemijski simbol: Ge) poput silicija drže mineralom odgovornim za pravilnu mineralizaciju kostiju, ali i bitan antioksidativni element. Neki autori ističu da je zapravo germanij ključ djelovanja češnjaka, ginsenga i ljekovitih gljiva poput shi-take gljiva.

Silicij

Kao i mnogi minerali u tragovima, i silicij (kemijski simbol: Si) se deponira u kostima. Određeni autori smatraju da je esencijalan za zdravlje kostiju i proizvodnju kose.

Vanadij

Prema nekim autorima, vanadij (kemijski simbol: V) djeluje kao mineral koji utiče na proizvodnju testosterona, i kao takav je važan za zdravlje reproduktivnog sustava i sve funkcije koje testosteron i androgeni hormoni nose.

Ostali oligoelementi

Kod oligoelemenata je bitna količina – oni se unose u tragovima. U toliko malim količinama, da je zapravo teško otkriti njihovo djelovanje i ponašanje u organizmu. Postoje alternativna mišljenja da su minerali u tragovima esencijalna komponenta ljudskog zdravlja, i da je važno unositi ih redovito putem hrane. Kako je hrana kroz povijest rijetko kada bila ovako čista i siromašna mineralnim tvarima, njihova argumentacija leži na sposobnosti organizma da koristi ove minerale u malim količinama, na nama možda još ne sasvim jasan metabolički način, ali sa sigurno pozitivnim učinkom. Na taj način neki čak uzimaju i olovo, arsen, nikal ili kadmij, stroncij, bizmut kao elemente koje naš organizam zahtijeva, baš poput selena. Upravo je otkriće selena koji se kao skriveni planet ušuljao u sunčev sustav poznatih, mnogi autori vjeruju da ima još elemenata koji zaslužuju status esencijalnosti.

Treba napomenuti da nitko od ozbiljnih autora ne prelazi preporuku da se uzimaju male, mikrokoličine mjerljive u mikrogramima, te da se ne radi o preporuci uzimanja doza ovih minerala koje mogu biti toksične. Iako je internet preplavljen tvrdnjama o čudotvornom djelovanju minerala u tragovima, istraživanja koja bi stala iza takvih tvrdnji nema. Do danas niti jedna ozbiljna akademska institucija neće pored niti jednog od gore pobrojanih minerala staviti oznaku esencijalnosti. Od svih navedenih izdvaja se bor po broju referenci, dok su ostali još uvijek na margini opskurnog. Dok čekamo buduća istraživanja koja će možda razjasniti njihov status, možemo biti uvjereni da nas je moderni način života osigurao da određenu količinu arsena, kadmija, olova, žive i drugih minerala sigurno imamo deponiranu u tragovima u kostima, zasada s nikakvim poznatim pozitivnim posljedicama.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com