Omega-3 u borbi protiv raka

Print Friendly, PDF & Email

 

 

29.12.2004. – Omega-3 masne kiseline koje su se pred više od desetak godina počele koristiti za tretman kardiovaskularnih bolesti i regulaciju kolesterola, mogle bi pokazati pozitivan učinak i u tretmanu malignih oboljenja.

Podaci iz životinjskih i in vitro studija pokazuju da polinezasićene dugolančane n-3 masne kiseline koje su prisutne u masnoj ribi i ribljem ulju inhibiraju karcinogenezu. Do sada je predloženo nekoliko mehanizama kojima n-3 masne kiseline modificiraju proces karcinogeneze, a to su supresija biosinteze eikosanoida, utjecaj na aktivnost transkripcijskih faktora i ekspresiju gena, zatim promjena estrogenskog metabolizma, utjecaj na nastanak slobodnih radikala kao i djelovanje na inzulin te fluidnost membrana.

Studija objavljena u Journal of Nutrition (1) pokazuje da ulja s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina ili same pročišćene omega-3 masne kiseline usporavaju rast različitih oblika raka na animalnom modelu (radi se o raku pluća, debelog crijeva, prostate i mliječne žlijezde). Na animalnom modelu je također pokazano da se poboljšava učinak kemoterapijskih lijekova kada se u ishranu životinje uvode omega-3 masne kiseline.

Kod ljudi, omega-3 masne kiseline važne su u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, mogu smanjiti krvni tlak, a pretpostavlja se da bi mogle smanjiti rizik od Alzheimer-ove bolesti. Za sada su kod oboljelih od raka korištene za supresiju kaheksije te kao sredstvo za poboljšanje kvalitete življenja. Jedna je studija pokazala bolji odgovor na kemoterapiju kod pacijentica s većom zalihom omega-3 masnih kiselina u masnom tkivu u odnosu na pacijentice s nižom razinom omega-3.

Autorica ove studije smatra da se suplementacija omega-3 masnim kiselinama može kombinirati sa standardnim terapijama liječenja raka, te da je u tom slučaju rezultat liječenja poboljšan, a može se usporiti i ponovna pojava raka.

Izvori:
1. Hardman W.E. (2004) (n-3) Fatty Acids and Cancer Therapy. J Nutr. 134:3427S-3430S.
2. Jump D.B. (2002) The Biochemistry of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids. J Biol Chem, 277 (11):8755-8758.

 

Prati N.com