Origano

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Origano, lat. Origanum vulgare je začinska i ljekovita biljka iz obitelji Lamiaceae. Ime je dobio iz grčkog Oros = brdo i Ganos = nakit, ljepota, radost, što u prijevodu znači brdski nakit ili brdska radost.

Ova višegodišnja biljka široko je rasprostranjena u jugozapadnoj Aziji i cijelom Sredozemlju od Grčke do Španjolske. Tu se koristi kao začin u pripremi hrane, neizostavan je pri spravljanju pizze i tradicionalnih umaka s rajčicom, talijanskoj i grčkoj kuhinji. Također se koristi u turskoj, palestinskoj, libanonskoj, egipatskoj, sirijskoj i portugalskoj kuhinji, a našao je mjesto u kuhinjama latinske Amerike i Filipina.

Poznat je po ljekovitosti već od antičke grčke gdje ga je Hipokrat (o. 460. pr Kr. – 380. pr. Kr.) koristio kao antiseptik, za ubrzavanje poroda, liječenje hemoroida, probavnih i dišnih tegoba. Danas se najviše koristi kao čaj protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih dišnih puteva (Origanum dictamnus koji raste na Kreti koristi se kao lijek za upaljeno grlo). Stari Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i kao ulje za masažu, ali i kao sredstvo za dezinfekciju i konzervans.

Origano ima visoku antioksidativnu aktivnost budući da sadrži velike količine fenolnih tvari i flavonoida, dokazano je da djeluje antimikrobno na patogenu bakteriju Listeria monocytogenes.

Najpoznatija eterična ulja origana su karvakrol i timol, u manjoj količini zastupljeni su cimol, pinen, ocimen i kariofilen. Vrste koje rastu u Grčkoj, najbogatije su karvakrolom. Lišće i cvjetne stabljike imaju jaki antiseptičke, antispazmatske, karminativne i druge učinke. 100 grama svježeg lišća origana ima 267 mg vitamina C.

Nove studije s američkog sveučilišta Long Island pokazuju da origano ubija stanice raka prostate – istraživači su toliko oduševljeni ovom biljkom da očekuju kako će postati standardni tretman u liječenju raka prostate, i to bez nuspojava. Istraživanja su pokazala fenola karvakrola, tvari koja origanu daje karakterističan ljut okus, i toplu aromu.

Karvakrol se također može naći u esencijalnom ulju timijana i metvulje, u veoma širokom rasponu 5-75%, dok razne vrste origana imaju od 50-80%. Karvakrol je uzrokovao apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka u laboratorijskim testovima koji su provedeni na Sveučilištu Long Island iz New Yorka. Ovi se rezultati podudaraju s ranijim saznanjima da pizza smanjuje rizik od raka. U početku se pretpostavljalo da se radi o učinku likopena, no sada izgleda da likopen i karvakrol djeluju sinergistički u uništavanju stanica raka.

Postaje sve jasnije da karvakrol i likopen nemaju negativne posljedice trenutno vodećih terapija u tretmanu raka kao što su kirurški zahvati, kemoterapija i radioterapija.

S obzirom na tisućljetno poznavanje ljekovitog djelovanja origana i najnovija znanstvena istraživanja, gotovo suludo zvuči da je 2005. godine američka Federalna komisija za trgovinu tužila tvrtku koja je prodavala ulje origana za liječenje i ublažavanje simptoma bakterijskih i virusnih infekcija. Prema komisiji ne smije se prikazati zdravstveno djelovanje bez “stručnih i vjerodostojnih znanstvenih činjenica”.

     Snaga origana u 5 spojeva

Karvakrol ima antimikrobno svojstvo koje može poslužiti za konzerviranje hrane, čak i sprečava da u tijelu čovjeka razvije kandida, druge gljivice i mikroorganizmi

Timol je prirodni fungicid i pojačivač imuniteta

Skupina spojeva terpena vrlo je tražena u farmaceutskoj industriji i imaju antibakterijsku aktivnost.

Origano sadrži ružmarinsku kiselinu koja je jača od vitamina E u sprječavanju oštećenja slobodnim radikalima, može poboljšati kognitivne funkcije, mogla bi pomoći u prevenciji astme.

Narginin, flavonoid koji je prisutan i u grejpfrutu, slatko-gorkog okusa, sprečava razvoj stanica raka.

Izvori:
Wikipedia
What Doctors Don’t Tell you, Internet izdanje wddty.com
NaturalSociety.com

 

Srodni članci ...

Miso pasta
views 1788
    Miso je gusta pasta koja se proizvodi fermentiranjem zrna soje i ima izrazito umami okus. Koristi se u mnogim japanskim jelima. Može se koristi i kao dodatak salatnom dre...
Đumbir
views 4615
    Đumbir (ingver, imber) je oštar, aromatični rizom tropske biljke Zingiber officinale koji je u daljem srodstvu s bananom. Obitelj Zingiber ima oko 25 vrsta koje se sve mo...
Peršin
views 1795
    Jedan začin koji nam se čini toliko običan, da čak i oni koji imaju podatak o njegovom prehrambenom i ljekovitom bogatstvu znaju previdjeti njegovu vrijednost. Toliko smo...
Popis najvažnijih začina
views 1764
    Anis Pimpinella anisum Anis, zvjezdasti Illicum verum Bergamot Monarda didyma Borovica Juniperus communis Bosiljak Ocimum basilicum Čili Capiscum annuum,C....
Kumin
views 1444
    Kumin (Carum carvi) je autohtona dvogodišnja biljaka južne Europe i Azije. Od pradavnih vremena se uzgaja u Indiji, Egiptu, Arabiji i mediteranskim zemljama. Fosilizirano...