Origano

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Origano, lat. Origanum vulgare je začinska i ljekovita biljka iz obitelji Lamiaceae. Ime je dobio iz grčkog Oros = brdo i Ganos = nakit, ljepota, radost, što u prijevodu znači brdski nakit ili brdska radost.

Ova višegodišnja biljka široko je rasprostranjena u jugozapadnoj Aziji i cijelom Sredozemlju od Grčke do Španjolske. Tu se koristi kao začin u pripremi hrane, neizostavan je pri spravljanju pizze i tradicionalnih umaka s rajčicom, talijanskoj i grčkoj kuhinji. Također se koristi u turskoj, palestinskoj, libanonskoj, egipatskoj, sirijskoj i portugalskoj kuhinji, a našao je mjesto u kuhinjama latinske Amerike i Filipina.

Poznat je po ljekovitosti već od antičke grčke gdje ga je Hipokrat (o. 460. pr Kr. – 380. pr. Kr.) koristio kao antiseptik, za ubrzavanje poroda, liječenje hemoroida, probavnih i dišnih tegoba. Danas se najviše koristi kao čaj protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih dišnih puteva (Origanum dictamnus koji raste na Kreti koristi se kao lijek za upaljeno grlo). Stari Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i kao ulje za masažu, ali i kao sredstvo za dezinfekciju i konzervans.

Origano ima visoku antioksidativnu aktivnost budući da sadrži velike količine fenolnih tvari i flavonoida, dokazano je da djeluje antimikrobno na patogenu bakteriju Listeria monocytogenes.

Najpoznatija eterična ulja origana su karvakrol i timol, u manjoj količini zastupljeni su cimol, pinen, ocimen i kariofilen. Vrste koje rastu u Grčkoj, najbogatije su karvakrolom. Lišće i cvjetne stabljike imaju jaki antiseptičke, antispazmatske, karminativne i druge učinke. 100 grama svježeg lišća origana ima 267 mg vitamina C.

Nove studije s američkog sveučilišta Long Island pokazuju da origano ubija stanice raka prostate – istraživači su toliko oduševljeni ovom biljkom da očekuju kako će postati standardni tretman u liječenju raka prostate, i to bez nuspojava. Istraživanja su pokazala fenola karvakrola, tvari koja origanu daje karakterističan ljut okus, i toplu aromu.

Karvakrol se također može naći u esencijalnom ulju timijana i metvulje, u veoma širokom rasponu 5-75%, dok razne vrste origana imaju od 50-80%. Karvakrol je uzrokovao apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka u laboratorijskim testovima koji su provedeni na Sveučilištu Long Island iz New Yorka. Ovi se rezultati podudaraju s ranijim saznanjima da pizza smanjuje rizik od raka. U početku se pretpostavljalo da se radi o učinku likopena, no sada izgleda da likopen i karvakrol djeluju sinergistički u uništavanju stanica raka.

Postaje sve jasnije da karvakrol i likopen nemaju negativne posljedice trenutno vodećih terapija u tretmanu raka kao što su kirurški zahvati, kemoterapija i radioterapija.

S obzirom na tisućljetno poznavanje ljekovitog djelovanja origana i najnovija znanstvena istraživanja, gotovo suludo zvuči da je 2005. godine američka Federalna komisija za trgovinu tužila tvrtku koja je prodavala ulje origana za liječenje i ublažavanje simptoma bakterijskih i virusnih infekcija. Prema komisiji ne smije se prikazati zdravstveno djelovanje bez “stručnih i vjerodostojnih znanstvenih činjenica”.

     Snaga origana u 5 spojeva

Karvakrol ima antimikrobno svojstvo koje može poslužiti za konzerviranje hrane, čak i sprečava da u tijelu čovjeka razvije kandida, druge gljivice i mikroorganizmi

Timol je prirodni fungicid i pojačivač imuniteta

Skupina spojeva terpena vrlo je tražena u farmaceutskoj industriji i imaju antibakterijsku aktivnost.

Origano sadrži ružmarinsku kiselinu koja je jača od vitamina E u sprječavanju oštećenja slobodnim radikalima, može poboljšati kognitivne funkcije, mogla bi pomoći u prevenciji astme.

Narginin, flavonoid koji je prisutan i u grejpfrutu, slatko-gorkog okusa, sprečava razvoj stanica raka.

Izvori:
Wikipedia
What Doctors Don’t Tell you, Internet izdanje wddty.com
NaturalSociety.com

 

Prati N.com