Peticija protiv dodjele “Svjetske nagrade za hranu”

Print Friendly, PDF & Email

 

 

10.10.2013. – Internetski portal “Sum Of Us” sakuplja potpise protiv ovogodišnje dodjele “Svjetske nagrade za hranu” – “World Food Prize”-a.

U lipnju 2013. godine američki State Department najavio je laureate “Svjetske nagrade za hranu” genetičare Roberta Fraleya, Marca Van Montagua i Mary-Dell Chilton. U predstavljaju laureata navodi se njihova uloga u modernoj biotehnologiji biljaka (GMO) čime su stvoreni usjevi otporni na pesticide, bolesti i ekstremne klimatske uvjete, a sama biotehnologija postala je ogroman potencijal za rješavanje problema gladi u svijetu.

Genetičar Robert T. Fraley izvršni je pod-predsjednik i glavni tehnološki direktor multinacionalne kompanije Monsanto; Marc Van Montagu je osnivač i član nadzornog odbora Instituta za doseg biljne biotehnologije (Institute of Plant Biotechnology Outreach) na Ghent Sveučilištu u Belgiji, ujedno i začetnik biotehnoloških kompanija Plant Genetic Systems i Crop Design; Mary-Dell Chilton je osnivačica i jedna od najvažnijih djelatnika tvrtke Syngenta Biotechnology.

Svjetska nagrada za hranu osnovana je 1987. od oca “Zelene Revolucije” Normana E. Borlauga, s ciljem odavanja priznanja osobama koje su svojim radom poboljšale kvalitetu, kvantitetu ili dostupnost hrane u svijetu.

Najava laureata za 2013. godinu podigla je prašinu budući da se praktički nagrađuje tvrtka Monsanto za stvaranje GMO-a i beskrupulozan biznis koji monopolizira farmere i hranu. Nagrađena Syngenta u Europi je udružena s tvrtkom Bayer gdje nastavlja s prodajom pesticida koji desetkuju pčele – obje tvrtke ne mare za proteste običnih ljudi, ekologa i neovisnih istraživača.

Nagrada biotehnologiji znači jačanje imidža GM usjeva i proizvoda. No ne smije se zaboraviti da je Monsanto sponzorirao “Svjetsku nagradu za hranu” 2008. godine s uplatom od 5 milijuna dolara.

“Svjetska nagrada za hranu” je totalno iznevjerila svoje principe dodijelivši nagradu GM biotehnologiji koja podupire agrikulturu bez trunke održivosti, baca farmere u dužničko ropstvo i dovodi do pojačavanja gladi u svijetu. Najdramatičniji primjer ovakve situacije vidljiv je u Indiji gdje je 270 000 farmera počinilo samoubojstvo između 1995. i 2012. godine zbog dugovanja koja su nastala nabavkom GM sjemenja i pridruženih agrokemikalija.

Bez obzira na kritike, trojici genetičara će nagrada biti uručena 16. listopada – a pljusku u lice dobiti će svi oni koji su oštećeni njihovim proizvodima.

Ako želite potpisati peticiju i upozoriti na neadekvatnost ove nagrade, možete se potpisati na web stranicama “Sum of us
* Preko 300,000 osoba je potpisalo ovu peticiju, Sum of Us je dostavio tisuće potpisa organizaciji “World Food Prize” tražeći da se nagrada povuče. * Nadopuna 09.11.2013.

Projekt “Sum of us” podržava inicijative građana koje se zalažu da Vlade odgovaraju građanima, a ne korporacijama; podupire pošten tretman prema radnoj snazi; podupire etički, održivi i transparentni marketing proizvoda uključujući i hranu; podupire pravo zajednica da štite i vode brigu o vlastitom okolišu i prirodnim resursima te podržava ekonomske modele koji stavljaju ljude i planet na prvo mjesto, a ne kratkovidnu pohlepu.

Izvor:
sumofus.org

 

Srodni članci ...

„Svjetska nagrada za hranu“ dodijeljena predstavnicima biotehnoloških multikompanija
views 889
    19.06.2013. - U Washingtonu su najavljeni ovogodišnji laureati nagrade "World Food Prize" – "Svjetske nagrade za hranu". Nagrađeni su genetičari Robert Fraley, Marc Van M...
Glifosat u nama
views 4317
    07.11.2013. - Sistemični ne selektivni herbicid širokoga spektra – glifosat – sintetizirao je 1970. godine Monsantov kemičar John E. Franz. Kompanija ga je komercijalizir...
Priprema za deregulaciju novih GM tehnologija u Europi
views 1875
    04.06.2016. - Već neko vrijeme se priprema deregulacija "novih" GM tehnologija, čini se u duhu TTIP-a i pripreme europskog tržišta na uvoz hrane iz SAD-a, te će jedno gla...
GM klopka, pregled loših strana GMO-a
views 2900
    Ožujak 2014. - Genetsko inženjerstvo (rekombinantna DNA, trasgenetika) je proces ubacivanja stranog gena u domaćina s ciljem dobivanja stanice s novim, poboljšanim svojst...
Hoće li Europske države izabrati uzgoj GMO-a?
views 1168
    19.09.2014. - Europski zakoni su do sada donekle uspješno štitili Europsko tlo od invazije patentiranih transgenskih kultura. Zabrana uzgoja uvedena je 1998. godine, ali ...