Polifenoli čuvaju srce

Print Friendly, PDF & Email

 

10.09.2005. Već je mnogo studija pokazalo povoljan utjecaj polifenola iz hrane na zdravlje srca, a nove studije ukazuju učinak i na druge degenerativne bolesti. Polifenoli su skupina od nekoliko stotina fitotvari koji su relativno dobro zastupljeni u hrani biljnog podrijetla, a javnosti su vjerojatno najpoznatiji kao sastojak crnog vina.

Znanstvenicima su postali interesantni radi tzv. Francuskog paradoksa – činjenice da usprkos prehrani koja obiluje zasićenim masnoćama, a uključuje i konzumaciju crnog vina, rizik od koronarne bolesti ostaje relativno nizak u ovoj populaciji.

U početku se mislilo da polifenoli iz crnog vina zaustavljaju oksidaciju LDL kolesterola; naime, poznato je da se oksidirani LDL kolesterol može zalijepiti u krvnim žilama te dovesti do stvaranja ateroma. I premda je mnogo studija potvrdilo djelovanje polifenola na oksidaciju LDL kolesterola, gotovo jednak broj studija to i poriče. S druge strane, sve je više podataka koji upućuju na to da polifenoli, osim na oksidaciju LDL kolesterola, djeluju i na drugim mjestima u organizmu, i tako pružaju zaštitu za srce. Izgleda da polifenoli djeluju na apsorpciju kolesterola u jetri, sintezu i izlučivanje triglicerida, promjene lipoproteina u plazmi (tj. poboljšavaju lipidni profil plazme) i upalnim procesima.

Što trebate znati?

Zdravstveni učinak polifenola ovisi o konzumiranoj količini i njihovoj biodostupnosti. Imaju antioksidacijska svojstva: u biljkama su prisutni kao sekundarni metaboliti, a uključeni su u zaštitu od ultraljubičastog zračenja i zaštiti od patogena. Prisutni su u mnogim ljekovitim biljkama, a u hrani posebno u čaju, crnom vinu, kavi, povrću, leguminozama kao i žitaricama.

Izvor:
Zern T.L., Luz Fernandez M. (2005) Cardioprotective Effects of Dietary Polyphenols. J. Nutr. 135:2291-2294

 

Prati N.com