Povišeno željezo

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Željezo je esencijalno za gotovo sve životne oblike, uključujući i čovjeka. Dio je molekula koje vezuju kisik (hemoglobin, mioglobin), citokroma i mnogih enzima. Premalo željeza dovodi do osjećaja slabosti, smanjenog imuniteta i anemije, sve stanja koja mogu postati opasna ako se ne tretiraju na vrijeme.

Referentne vrijednosti željeza: muškarci 11-32 µmol/l, žene: 8-30 µmol/l
Referentne vrijednosti serumskog feritina (mjeri se količina nosioca željeza u krvi, protein feritin): muškarci 30-400 µg/l, žene: 3-150 µg/l

Međutim moguća je pojava viška željeza u odnosu na potrebu, što također može biti opasno. Stanje je to koje zahtijeva pažnju kako je pokazala studija iz 2001. godine (1) na starijim osobama gdje je broj osoba s povećanom razinom željeza premašio broj onih s manjkom, barem što se tiče SAD-a. Od preko 1000 osoba iz navedene studije 3% je imalo manjak željeza dok je 13% imalo prekomjernu količinu. Slobodno željezo je destruktivne prirode, oštećuje stanice i tkiva kataliziranjem konverzije vodikovog peroksida u slobodne radikale koji napadaju stanične membrane, proteine i DNA (2). Kao jak oksidans, željezo u slobodnom obliku je može oštetiti organe što dovodi do ciroze, srčanih aritmija, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, bakterijskih i virusnih infekcija. Povišeno željezo može se naći u akutnom hepatitisu, hemokromatozi, hemosiderozi, pernicioznoj aplastičnoj i hemolitičnoj anemiji, bolesti srpastih stanica, talasemiji, akutnom i kroničnom otrovanju željezom te otrovanju olovom. Desetogodišnja studija na medicinskim sestrama iz SAD-a pokazala je da su žene s povećanom razinom željeza imale gotovo tri puta veću mogućnost da dobiju dijabetes (3).

Čovjek apsorbira samo djelić željeza kojeg dobiva hranom, otprilike 1-2 mg dnevno.

Neke osobe imaju genetsku predispoziciju za apsorpcijom previše željeza koja se naziva hemokromatoza ili hemosideroza (javlja se u jednoj od 250 osoba). Kod nasljedne hemokromatoze apsorbira se 2-3 puta više željeza nego što je to kod zdrave osobe, ali uglavnom nema simptoma do odrasle dobi. U bolest treba posumnjati kada zasićenost transferina prelazi 50% kod žene prije menopauze i 60% kod muškaraca, progresijom bolesti dolazi do fibroze i ciroze jetre (2). Nakupljanje željeza u srcu uzrokuje kardiomiopatiju odnosno perikarditis i aritmiju. Manje razina u tkivima od razine prisutne u jetri već uzrokuju zastoj srca, koji je glavni uzrok smrti kod nakupljanja željeza (3). Nakupljanje željeza u žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem uključuje pojavu dijabetesa, hipopituitarizam, hipogonadizam, hipoparatireoidizam. Primijećena je i veća učestalost pojave infekcija (posebno Vibrio, Listeria, Yersinia, Salmonella, Escherichia i dr.). Tretman hemokromatoze nije značajno izmijenjen od sredine prošlog stoljeća, a to je uglavnom terapijska flebotomija – 450-500 ml krvi sadrži 200-250 mg željeza, flebotomija se vrši do uspostave blage hipoferitinemije.

Kako organizam čovjeka ima ograničenu mogućnost izlučivanja željeza – putem kože, probavnog sustava, menstruacije ili tijekom trudnoće (3) – posljedično se ono relativno brzo može nakupiti u jetri, srcu, pankreasu i nekim endokrinim žlijezdama (hipofiza, paratireoidna žlijezda). Najbolji način rješavanja viška željeza je krvarenjem – kao rezultat toga žene prije menopauze rijetko boluju od njegovog viška. Budući da muškarci nemaju direktni “izlaz” željeza (menstruacija kod žena), u dobi od 40 godina njihova je razina željeza slična ženama dobi od 70 godina (4).

Interesantno, jedan od najčešćih uzroka viška željeza je redovno pijenje alkohola – koji povećava apsorpciju željeza iz hrane.

Potencijalni uzroci visoke razine željeza povezani s prehranom uključuju:

-pijenje alkohola uz jelo (pr. ako uz odrezak crvenog mesa pijete vino, vjerojatno ćete apsorbirati više željeza od potrebe)

-kuhanje u željeznim posudama – kuhanje kisele hrane uzrokuje visoku razinu apsorpcije željeza

-konzumiranje procesirane hrane kao što su cerealije, brašna i kruh obogaćeni željezom, željezo u ovim proizvodima je neorgansko željezo i mnogo je opasnije od željeza iz mesa

-uzimanje multivitamina i multimineralnih suplemenata, oboje sadrže željezo

Tretman visokog željeza prehranom

-Smanjenje konzumiranja hem željeza. Hem oblik željeza se vrlo dobro reapsorbira u gornjem dijelu probavnog trakta, stoga ga je potrebno smanjiti. Crveno meso ne smije se jesti više od 2-3 puta tjedno, treba smanjiti količinu mesa u glavnim obrocima kao što su ručak i večera, i paziti na unos mesa i prerađevina u doručku i međuobrocima u obliku salama i sličnih proizvoda. Izbjegavati konzumiranja iznutrica i mesnih prerađevina tipa pašteta. Idealan bi bio prijelaz na vegetarijansku ili vegansku prehranu. Povremeno gladovanje, nekoliko dana u mjesecu uz konzumiranje vode i svježe iscijeđenih sokova, a izbjegavanje krute hrane, također se može preporučiti.

O_Hem_Zeljezo

-Smanjiti unos hrane bogate vitaminom C uz hranu bogatu željezom. Hranu bogatu vitaminom C kao što je voće treba uzimati odvojeno od glavnih jela koji sadrže meso. Voćni sokovi kao što je sok od naranče poboljšava apsorpciju željeza. Nije poželjno i nemoguće je izbaciti kompletno vitamin C jer on ima i povoljne zdravstvene učinke i smanjuje rizik od bolesti srca, raka, očne mrene i drugih poremećaja, bitno je odvojiti hranu s vitaminom C od hrane bogate željezom.

-Smanjiti namirnice za koje je dokazano da poboljšavaju apsorpciju željeza. To su maslinovo ulje, slatki korijen, od začina anis, kumin, te menta i čaj od mente

-Znatno povećati konzumiranje biljne hrane. Biljna hrana također može sadržavati osjetne količine željeza, no ono se vrlo slabo apsorbira, samo se oko 5% željeza iz biljne hrane (ne-hem željezo) u odnosnu na 30-50% iz mesa (hem željezo). Za zadovoljenje potrebe na proteinima uzimati leguminoze, orašasto voće i žitarice. Bioflavonoidi (iz bobičastog voća-borovnica, brusnica; kava, kvercetin iz kore citrusa) i fitinska kiselina (žitarice, sezam) vežu željezo i smanjuju njegovu dostupnost. Namirnice bogate bioflavonoidima i fitinskom kiselinom mogu se uzimati u međuobrocima tako da ovi aktivni sastojci cirkuliraju u krvi i na sebe vežu eventualno prisutno slobodno željezo.

-Uključivanje u prehranu biljaka i začina bogatih fenolima. To su zeleni čaj od čajeva i ružmarin od začina koji smanjuju apsorpciju željeza. Pijenje zelenog čaja uz obroke znatno smanjuje apsorpciju željeza. U prehranu se mogu ubaciti i druge namirnice koje umanjuju apsorpciju željeza kao što su mlijeko, jaja i soja, kava također.

-Kurkumin je kelator željeza. Studije na miševima pokazuju da ekstrakt kurkumina smanjuje razinu feritina u jetri.

-Astaksantin. Kao dodatak prehrani smanjuje oksidativno oštećenje izazvano željezom.

-Izbaciti konzumiranje alkohola. Pogotovo važno za muškarce. Sve vrste alkohola trebaju se izbaciti, od vina, piva do jakih alkoholnih pića.

-Izbaciti dodatke prehrani multiminerale sa željezom, i multivitamine s vitaminom C.

-Izbjegavanje procesirane hrane. Obavezno čitati popis sastojaka na pakovanju, izbaciti namirnice koje su obogaćene željezom.

-Izbjegavanje sirovih školjaka (kamenice i sl) – kod bolesti hemokromatoze zabilježeno je nekoliko slučajeva fatalne infekcije Vibrio vulnificus-om.

-Spremati-kuhati hranu u posuđu koje nije načinjeno od željeza i nehrđajućeg željeza. Studija iz 1997. godine pokazuje da osobe koje koriste željezne posude i posude od nehrđajućeg željeza za kuhanje hrane time povećavaju unos željeza putem hrane (4).

-Upotreba kelatora željeza kao što su fitinska kiselina ili IP6 (inozitol heksafosfat). Treba ga uzimati između obroka tako da slobodna fitinska kiselina dospije u krvotok gdje će na sebe kelirati slobodno željezo (a i teške metale poput žive, olova i kadmija). Ne smije se uzimati uz obroke jer će osim željeza vezati na sebe kalcij, magnezij i cink što nije poželjno. Fitinska kiselina ne može kelirati metale koji se već nalaze na proteinskom nosaču, odnosno ne može otrgnuti željezo iz transferina. Fitinska kiselina kao suplement se uzima 3 mjeseca, nakon čega treba napraviti biokemijske pretrage krvi. Ne smije se uzimati istovremeno s aspirinom. Anemične osobe nakon konzumiranja fitinske kiseline mogu osjećati slabost, dok će osobe s povećanom razinom željeza osjetiti povećanu razinu energije.

Ostale metode nevezane uz prehranu:

-Češće darivanje krvi. Darivanje krvi pomaže održavanju cirkulirajuće razine željeza u krvi. Studije pokazuju da davatelji krvi imaju manju razinu bolesti i imaju nešto bolje zdravlje od ostale populacije. Budući da oksidacija željezom pogoršava tok gotovo svih bolesti, kontrola željeza mogla biti univerzalna metoda prevencije i terapije (4).

-Terapija kelatorima. Administracija desferioksamina kontinuiranom infuzijom, višak se izlučuje stolicom, ili deferiprona, višak se izlučuje urinom (5).

-Uzimanje aspirina. Dnevno uzimanje aspirina (ako je propisao liječnik) za prevenciju srčanog i moždanog udara uzrokuje gubitak krvi putem probavnog sustava u količini od jedne žličice dnevno, što također uzrokuje gubitak željeza. Čini se da aspirin povećava proizvodnju feritina, proteina koji na sebe veže slobodno željezo i tako sprečava njegovo oksidativno djelovanje (4).

-Vježbanje. Mala količina željeza gubi se znojenjem.

 

Tabelarni pregled preporuka

DA NE
vegetarijanska prehrana

vegan prehrana

povremeno gladovanje uz pijenje vode i svježe iscijeđenih sokova

crveno meso: teletina, junetina, govedina, odojak, svinjetina, meso peradi, sve iznutrice, riba / ili maksimalno dozvoljeno 2-3 puta tjedno, samo za ručak
hrana bogata vitaminom C, voćni sokovi – uzimati za međuobroke odvojeno od mesa ako se ono konzumira mesne prerađevine: salame, paštete i sl.
biljna hrana, svježa i kuhana, voće i povrće, leguminoze, orašasto voće, žitarice hrana obogaćena željezom (brašno, cerealije za doručak, dijetalna hrana, obogaćeni kruh)
borovnica, brusnica, sezam (za međuobroke), kravlje mlijeko, jaja, soja alkohola pića (pivo, vino, žestoka alkoholna pića)
kava (za međuobroke) maslinovo ulje, slatki korijen
začini: ružmarin začini: anis, kumin, menta
čaj: zeleni čaj uz obroke čaj: menta
ekstrakt kurkumin procesirana hrana (zapakirana, kupljena u dućanima) koja je obogaćena željezom
sirove školjke (kamenica)
dodatci prehrani: astaksantin, fitinska kiselina IP6 van glavnih obroka dodatci prehrani: multiminerali, multivitamini s vitaminom C
kuhanje u željeznim i inox posudama

 


Pitanje

Moja mama boluje od hemokromatoze i interesira me zašto nije dobro maslinovo ulje za nju. Zašto ste napisali inox posude, za željezne mi je jasno? – Žana

Odgovor

Što se tiče željeza, dokazano je da maslinovo ulje poboljšava njegovu apsorpciju. Također maslinovo ulje sadrži nešto željeza pa je stoga navedeno u tablici da se treba smanjiti unos.
Sadržaj željeza u nekim uljima: maslinovo ulje 0,56 mg, suncokretovo ulje 0,3 mg, sojino ulje 0,1 mg, kanola ulje (uljana repica ) 0 mg / na 100 g.

Minerali krom i nikal prelaze u hranu iz inox posuđa, posebno ako je hrana ima niži pH (npr. umak od rajčice, jela s dodatkom octa i sl.). Također sadržaj željeza u kuhanoj hrani u pravilu će se povećati kada hrana ima niži pH, veći sadržaj vode i duže vrijeme kuhanja. Posude od lijevanog željeza u zemljama u razvoju čak mogu pridonijeti prevenciji anemije, ali u vašem slučaju treba ih isključiti iz pripreme hrane. Inox posude su bolje, ali također ih treba zamijeniti drugim posudama – barem za kiselu hranu i za onu koja se dugo kuha.


 

Izvori:
1. Fleming D. i sur. Iron status of free-living, elderly Framingham Heart Study cohort: an iron-replete population with a high prevalence of elevated iron stores. Am J Clin Nutr. 73, 2001, str. 638-646.
2. Andrews N.C. Disorders of iron metabolism. The New England Journal of Medicine. 341, 26(1999), str. 1987-1995
3. Brody J.E. A host of ills when iron’s out of balance. New York Times. 13.08.2012.
4. Sardi B. Iron: too much of a good thing.Nutrition Science News. Lipanj 2000.
5. Porter J.B. Pratcical management of iron overload. British Jurnal of Haematology. 115, 2001, str. 239-252.

 

Prati N.com