Pranje voća i povrća

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Voće i povrće iz konvencionalne proizvodnje tretirano je raznim kemikalijama, od pesticida na polju pa sve do sredstva za uništavanje plijesni koje se koriste u velikim skladištima.

Radi toga je važno temeljito oprati voće i povrće prije serviranja, pogotovo kada se za prehranu koriste u sirovom obliku (razne voćke, voćne salate, salate od povrća, lisnate salate, voće i povrće koje se stavlja na sušenje i drugo). Koje je voće i povrće najzagađenije pesticidima – pogledajte u članku.

Pesticida ima najmanje na ekološkim proizvodima stoga ih nastojite koristiti češće, a pogotovo u trudnoći i prehrani male djece. Mala djeca su najviše izložena negativnom djelovanju pesticida radi toga što im je mozak u razvoju posebno osjetljiv na neurotoksine, a i manja tjelesna masa u odnosu na odraslu osobu dovodi do veće doze kemikalije po kilogramu tjelesne mase.

Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry iz 2017. godine ispitala je učinkovitost nekoliko načina pranja jabuka u odnosu na dva pesticida, te je ustanovljeno da ih najbolje uklanja otopina sode bikarbone. Korištena je 10%-tna otopina sode bikarbone, i bilo je potrebno 12 do 15 minuta za kompletno uklanjanje pesticida s površine jabuka (nažalost, ne može se ukloniti pesticid koji je ušao u koru jabuke).

Istraživači su koristili mnogo više vremena no što mi uobičajeno činimo, no to nas ne treba obeshrabriti jer je svako smanjenje u odnosu na korištenje čiste tekuće vode svakako pozitivna stvar.

 

Pranje lisnatog povrća

-Napunite centrifugu za salatu s zelenim lisnatim povrćem, napunite vodom
-Dodajte nekoliko žličica sode bikarbone i dobro promiješajte
-Namočite lisnato povrće, ostavite nekoliko minuta
-Odbacite vodu, isperite čistom tekućom vodom najmanje 30 sekundi i posušite u centrifugi

 

Pranje drugog povrća i voća

Može se oprati povrće i voće koje ima glatku koru (rajčica, paprika, jabuke, nektarine, trešnje…) istom metodom kako je opisano za zeleno lisnato povrće:

-Napunite posudu vodom
-Dodajte nekoliko žlica sode bikarbone i dobro promiješajte
-Namočite voće i povrće, ostavite nekliko minuta
-Odbacite vodu, isperite čistom tekućom vodom najmanje 30 sekundi i posušite
-Spremite u čistu posudu u hladnjak, započnite uobičajenu pripremu ako se radi o kuhanju ili odmah poslužite za jelo.

 

Ostali načini pranja voća i povrća

Pranje s alkoholnim octom

Za pranje voća i povrća dodajte 2 žličice destiliranog octa (alkoholni ocat) u pola litre vode. Dobivenu otopinu stavite u bocu sa špricaljkom te dobro poprskajte voće i povrće, a zatim isperite vodom.

Istraživanja pokazuju da ocat (octena kiselina) pomaže u uništavanju bakterija na ovoj hrani.

 

Pranje s alkoholnim octom i sodom bikarbonom

Potrebno je kombinirati: 1 čašu vode, 1 čašu alkoholnog octa i 1 čajnu žličicu sode bikarbone. Svi sastojci se izmiješaju i uliju u staklenu posudu koju možete koristiti kao sprej.

Voće i povrće se poprska sa svih strana i ostavi djelovati 5-10 minuta, a zatim se opere pod mlazom tekuće vode.

 

Pranje s dodatkom ekstrakta sjemenki grejpa – za dezinfekciju

Ovdje se koristi i ekstrakt sjemenki grejpa kojeg možete kupiti u apoteci ili napraviti sami ako konzumirate grejp i sakupljate njegove sjemenke. Ekstrakt sjemenki grejpa je prirodni dezinficijens.

1 šalica vode
1 šalica octa
1 žlica sode bikarbone
20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

ili

2 šalice vode
1 žlica sode bikarbone
3-4 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

Članak objavljen: 25.08.2011.
Zadnja izmjena: 07.01.2018.

Izvori:
Za pranje voća i povrća: How to wash vegetables and fruits to remove pesticides. The Food Revolution Network, 01.12.2017., foodrevolution.org
Tianxi Yang i sur. Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples. Agric. Food Chem., 2017, 65 (44), pp 9744–9752

 

Prati N.com