Prehrana kod raka dojke

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Hrana može pomoći u bržem opravku, a pa treba voditi računa da se prehranom unose oni nutrijenti koji su preko potrebni. Čini se da jedna vrsta hrane ili jedna vrsta suplementa ne mogu samostalno dovesti do čudotvornog uspjeha, stoga je važno kombinirati hranu s povoljnim učincima i druge promjene u načinu života. Važno je znati da je prehrana jedan od faktora koji utiču na imunološki sustav, a želimo da je on snažan, ovdje su jednako važni fizička aktivnost (tjelesna težina) i nošenje sa stresom.

Budući da kemoterapija, zračenje i imunoterapija oštećuju zdrave stanice, za promoviranje zacjeljivanja organizma prehrana treba biti raznovrsna. Posebno je važna hrana s antioksidansima (vitamin C, vitamin E) čiji su izvori svježe voće i povrće: od zelenog lisnatog povrća – salata, špinat, blitva, endivija, lišće repe i cikle, pa sve do citrusa i jagoda. Dnevno je potrebno unijeti najmanje 500 grama voća i povrća. Posebno dobro djeluju sve kupusnjače, a među njima posebno mjesto zauzima brokula, ostale su kupus, repa, kelj pupčar, cvjetača, koraba, gorčica, kineski kupus, kelj, raštika, rotkvica. Cjelovite žitarice (pšenica, raž, zob, riža, kukuruz, ječam) sadrže vlakna, kao i voće i povrće, te treba osigurati dnevno najmanje 25-30 g vlakna. Cjelozrnate žitarice sadrže fitokemikalije i antiestrogene tvari koje pozitivno djeluju na hormone kod raka dojke i dugih oblika raka koji su ovisni o hormonima. Fitokemikalije koje se raznolikim mehanizmima bore protiv raka spadaju u razne spojeve (sulforafan, izotiocijanati, fenolne tvari, flavanoidi, izoflavoni, indoli, karotenoidi) – a zajedničko im je da se nalaze u biljkama, stoga je unos cjelovite biljne hrane posebno važan u prehrani kod malignih bolesti.

Zacjeljivanje i jačanje imunološkog sustava potiče se unosom proteina. Zdravi izvori proteina su svi biljni proteini posebno leća, tofu (sir od soje), grah i druge leguminoze, a od ostalih su to riba, te nemasno peradsko meso i nemasno crveno meso, orašasto voće i maslac od orašastog voća, jaja, nisko masni mliječni proizvodi, nisko masni sirevi i jogurti. Kako je unos proteina općenito povezan sa životinjskom hranom, treba znati da se tada u tijelo unosi i više kolesterola. Visok unos kolesterola je povezan s pojavom svih oblika raka, kolesterol vjerojatno igra ulogu u razvoju i progresiji raka dojke. Stanice raka troše LDL (loš kolesterol) i LDL kolesterol on stimulira rast humanih stanica raka (in vitro studije). Mogućnost akumuliranja masnoća i kolesterola prednost je za stanice raka kod osoba koje jedu visoko-masnu prehranu bogatu kolesterolom. Stoga veći unos biljnih proteina i manje masnoća životinjskog podrijetla u prehrani djelomično objašnjavaju povoljno djelovanje nisko-masne prehrane na smanjenje ponove pojave raka dojke.

Hrana za energiju – najbolji izvori energije su cijela zrna žitarica (i proizvodi), voće i povrće: krumpir, leguminoze, grašak, zobene pahuljice, smeđa riža i ječam.

Kako još nije riješeno pitanje unosa masnoće i pojave raka dojke, ipak se čini da neke vrste masnoća mogu inicirati rak dojke. Stoga od masnoća treba izabrati biljna ulja: maslinovo ulje, repičino ulje, ulje kikirikija, i druge masnoće. Povoljna je i riba sa svojim korisnim omega-3 masnoćama, te vrijedi preporuka jesti ribu barem jednom do triput tjedno. Ukupan unos masnoća ne bi trebao prelaziti više od 30% energetske potrebe. Jela se trebaju spremati na što manje masnoće (izbjegavati prženje u ulju), a obratite pažnju da u svakom većem obroku (ručak, večera) unosite maksimalno jednu žlicu ulja.

Ostala hrana i suplementi koji pokazuju povoljno djelovanje na bolest:

-sjemenke lana – sadrže omega-3 masne kiseline, minerale, vitamine i vlakna; istraživanja pokazuju da usporavaju rast tumora kod pacijentica, i potiču efikasnost terapije;

-brokula – fitotvar sulforafan povoljno djeluje na bolest, kako dojke imaju mnogo matičnih stanica koje bi mogle postati tumorske, pronađeno je da sulforafan inhibira ove stanice i zadržava ih u normalnoj funkciji;

-dodatci prehrani: posebno je važan vitamin D3 čiji je manjak opće raširena pojava. Niska razina vitamina D3 u krvi povezna je s visokim rizikom raka dojke u dobi prije menopauze. Također, žene koje nakon dijagnoze imaju u krvi više vitamina D3, imaju dvaput veću vjerojatnost preživljavanja od ove bolesti od onih s niskom razinom. Stručnjaci preporučuju da vitamin D3, treba uz konvencionalni tretman, uključiti u liječenje raka dojke. Žene trebaju testirati razinu vitamina D3 u krvi – testira se 25-OH-vitamin D3, čija je optimalna razina 30-45 ng/ml (75-112,50 nmol/lit), odnosno nešto viša za sve oboljele koje bi trebale težiti razini od 30-80 ng/ml (75-200 nmol/lit). Ovisno o vitaminskom statusu i zdravstvenom stanju, preporučuje se 1000, 2000 ili 4000 IU vitamina D3, što je dovoljno da se dostigne optimalna razina u krvi. Iskustva pokazuju da se s 2000 IU dostiže 30-35 ng/ml (75-87,5 nmol/lit), a s 4000 IU nešto preko 50 ng/ml (125 nmol/lit), no kako svaka osoba pokazuje individualne varijacije, potrebno je provjeriti ponovnim testiranjem;

-Budwig doručak – sadrži proteine, omega-3 masne kiseline, laneno ulje i vlakna, također antioksidanse iz voća – recept 1, recept 2;

Izbjegavati treba mesne proizvode (salame, hrenovke, panceta…), izbjegavati ili smanjiti na što manju mjeru hranu koja je bogata zasićenim masnoćama (junetina, janjetina, iznutrice, sirevi, vrhnje, maslac, sladoled). Izbaciti sve načine pripreme hrane s puno masnoća i masnu hranu jer potiču prekomjernu tjelesnu masu, a ona je povezana s ponovnom pojavom raka. Izbjegavati konzerviranu i dimljenu hranu. Izbjegavati dodani šećer (slastice, kolači…), pekarske proizvode (burek), krekere i margarin.

Obavezno treba smanjiti tjelesnu težinu jer žene s prekomjernom težinom imaju više cirkulirajućeg estrogena u odnosu na žene normalne težine. Ovo je važno za sve žene koje žele smanjiti ponovnu pojavu raka dojke, a imaju rak koji je hormonski ovisan.

Izvori:
Nutrition tips during metastatic breast cancer treatment. Mayo clinic, mayoclinic.org
Nutrition for Breast Cancer patients and Survivors, Johns Hopkins Medicine, hopkinsmedicine.org
Michael Greger: Breast Cancer Cells Feed on Cholesterol, Nutrition facts, 14.07.2015., nutritionfacts.org
Krishnan AV, Swami S, Feldman D. The potential therapeutic benefits of vitamin D in the treatment of estrogen receptor positive breast cancer. Steroids 2012, 77:1107-1112.

 

Prati N.com