Prehrana kod resekcije crijeva

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Oboljela sam i operirana od karcinoma debelog i tankog crijeva. Imam jednu posljedicu operacije koja me muči i umanjuje kvalitetu života a to je proljev. Odstranili su mi dio debelog i tankog crijeva. Zanima me što bih ja mogla jesti kako bih si uravnotežila probavu, već drugu godinu jedem uglavnom kuhano, meso, povrće i voće. Ništa sirovo ne kozumiram osim banana, i povremeno jabuka. Posljedica je takve prehrane da sam se udebljala, a nisam dobila ništa vrijedno u organizam. Gastroenterolog mi je pripisao lijekove Kreon, Pearls, ali ja ne volim lijekove i zanima me bi li se to moglo i prirodnim putem postići. Nabrojat ću što mi je zabranjeno konzumirati (zbog kiruškog spajanja crijeva): grah, grašak, mahune, sjemenke i uglavnom sve što ima opnu, kožicu, ne smijem zaboraviti ni slatkiše. Mliječni mi proizvodi (jogurt i mlijeko) izazivaju proljev pa ih izbjegavam, kao i svježe zeleno povrće tipa salate. – Ana

Odgovor

Članak o prehrani i nutritivnim karakteristikama prehrane kod kirurškog odstranjenja dijelova crijeva možete pročitati ovdje. Kako niste točno naveli podatak koji dio crijeva vam je odstranjen, pretpostavljam da je to dio ileuma i kolona, a u tom slučaju potrebno je uzimati lijekove, pogotovo ako utječu na metabolizam žučnih soli i vitamina topivih u mastima koji u vašem slučaju mogu biti deficitarni. Takva resekcija ne bi trebala imati utjecaja na apsorpciju željeza. Iako ne volite lijekove, u ovom slučaju biste ih trebali koristiti, pogotovo jer vam mogu umanjiti dijareju (proljev), a to su lijekovi koji kontroliraju žučne soli.

Kuhana hrana vam i dalje treba biti u prvom planu. Međutim od ključne je važnosti da svu hranu temeljito sažvačete jer će na nju bolje djelovati probavni enzimi, posebno enzimi pankreasa i žučne soli. Ovo je jedna od najvažnijih preporuka za osobe sa resekcijom crijeva. Obroke treba rasporediti u toku dana, nabolje je imati 5 do 6 manjih obroka dnevno, steatoreja i dijareja se javljaju i kada volumen konzumirane hrane prelazi apsorptivnu mogućnost preostalog crijeva nakon resekcije. Treba odvojiti uzimanje krute hrane od pića. Koristite izotonične napitke. Nije potrebno ograničiti unos soli. Ako konzumirate dodatke prehrani (vitamini i minerali) najbolje je da su vidu tekućine ili pastila za žvakanje, ne tableta.

Od sirovog voća zbog velike količine jednostavnih šećera može doći do proljeva. Stoga se bolje podnosi kuhano voće. Ako jedete banane bez većih problema, probajte sa bananom izmiksati uz pomoć blendera manje količine drugog sirovog voća kojemu ste ogulili koru, odnosno koristite samo voćnu pulpu (jabuka, marelica, breskva, lubenica, i sl). Sa bananom možete kombinirati i svježe lisnato povrće, ali ako se odlučite na isprobavanje ovakvih napitaka, neka to budu vrlo male količine kako biste vidjeli kako će vam tijelo reagirati. Ako vam nedostaje svježe voće i povrće, također možete probati pripravljati svježe voćne i povrtne sokove sa sokovnikom, prilikom pripreme ćete odstraniti sve krute dijelove i vlakna koji uzrokuju probleme. Krenite sa manjim količinama razrijeđenog soka. U svakom slučaju, vodite dnevnik prehrane, lakše ćete uočiti koje namirnice bolje ili manje podnosite. Ovakve napitke treba piti polagano, držati ih u ustima nešto duže da na njih počne djelovati enzim amilaza iz sline.

 

Prati N.com