Prehrana kod ulceroznog kolitisa

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Preporučite mi namirnice i jelovnik kod ulceroznog kolitisa, preporučite mi namirnice koje bi mi smanjile ili potpuno uklonile tegobe koje imam, osim smetnje s probavom stalno sam umorna. – Ljiljana

Odgovor

Ne postoje veće nutritivne restrikcije u aktivnom stanju bolesti osim izbjegavanja grubih vlakana. Mlijeko i mliječni proizvodi ne trebaju se izbjegavati osim u slučaju da postoji intolerancija laktoze. Najvažnije je da konzumirate dovoljne količine bjelančevina (proteina, i to 1-1,5 g po kg tjelesne mase), te da se zadovolje energetske potrebe organizma (35-40 kcal po kg tjelesne mase). U aktivnom stanju bolesti možete privremeno iz prehrane isključiti hranu koja vam pogoršava simptome. Inače, prehrana treba biti raznovrsna, jer što više namirnica isključujete, veća je mogućnost da će se pojaviti malnutricija. Loša prehrana i malnutricija slabe imunološki sustav, te tada postajete više osjetljivi na razne infekte. Preporučena je suplementacija vitaminima i mineralima, a doze ovise o Vašem trenutnom stanju, te dogovoru s liječnikom (najčešće su opisani deficiti željeza i folne kiseline). Od koristi Vam može biti hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline (riba), fermentirani mliječni proizvodi i laneno ulje, a od ostalih suplementa u obzir dolaze ponovo omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) te probiotici.

Umor može biti uzrokovan različitim stanjima, kao što su anemija, fizičko naprezanje, manjak hranjivih tvari, gubitak težine ili skoro bilo koja bolest. Anemija, loša prehrana, malnutricija, manjak vitamina i minerala te gubitak težine, mogu uzrokovati takvo stanje kod ulceroznog kolitisa. Blagi nedostatak magnezija (studije pokazuju da postoji i deficit tog minerala) može uzrokovati umor, kao i nedostatak kalcija u prehrani. Umor može biti posljedica nedostatka vitamina B kompleksa, vitamina C i D, kao i željeza. Dakle, tretmanom nutritivnih deficita te konzumiranjem uravnotežene prehrane može se spriječiti pojava umora.

 

 

Prati N.com