Prehrana za vrijeme dojenja

Print Friendly, PDF & Email

 

2009. – Uravnotežena i zdrava prehrana za vrijeme dojenja neophodna je za očuvanje zdravlja majke i pravilan razvoj djeteta. Sve potrebe za nutritivnim sastojcima i energijom, dijete crpi iz majčinog mlijeka, te ih majka izvorima iz vlastite prehrane ponovo mora nadoknaditi. Stoga majka za vrijeme dojenja ima povećane energetske i nutritivne potrebe.

Energetske potrebe su u prosjeku uvećane za 500 kcal, ovisno o konstituciji majke i potrebama novorođenčeta. Najbolji pokazatelj da li su te potrebe zadovoljene je održavanje tjelesne težine pri čemu se tolerira maksimalni gubitak težine od 500 g mjesečno. Veći gubitak težine u periodu dojenja nije preporučen jer što se u procesu mršavljenja mobiliziraju masne stanice u kojima su pohranjene štetne tvari iz metabolizma, te prilikom mobilizacije masnih stanica oni dospijevaju u majčino mlijeko.

Ispitivanja su pokazala da je sastav majčinog mlijeka s obzirom na sastav ugljikohidrata, masti i proteina prilično konstantan i ne varira jako s obzirom na prehranu majke jer se u slučaju nedovoljnog unosa crpe rezerve pohranjene u majčinom organizmu, a to se onda negativno odražava na zdravstveni status majke. Izuzetak su masne kiseline, pojedini vitamini, te minerali jod i selen.

Uravnotežena i zdrava prehrana za vrijeme dojenja ne mora značiti veliku promjenu u izboru i pripremi namirnica. Važno je obratiti pažnju da je izbor namirnica raznolik i da obroci sadrže namirnice iz svih pet preporučenih grupa, znači, voće, povrće, mliječne proizvode, meso i žitarice.

Namirnice na koje treba obratiti pozornost za vrijeme dojenja

Ipak valja napomenuti neke od namirnica koje mogu eventualno izazvati probleme. To su npr. naranče (i općenito agrumi i voće bogato voćnim kiselinama), mogu kod bebe izazvati crvenilo na guzi. Ako se to kod bebe javi, poželjno je da majka izbaci neko vrijeme naranču iz jelovnika i proba ponovo nakon određenog perioda. Potpuno izbacivanje određenih vrsta voća za vrijeme dojenja nije za preporučiti tim viče što jasna veza između voćnih kiselina i crvenila guze nije znanstveno potvrđena. Na majkama ostaje da obrate pozornost na osjetljivost djeteta.

Isto tako je praksa pokazala, iako istraživanja nisu potvrdila, jasnu vezu između konzumacije leguminoza (grah, mahune, grašak) i nekih drugih vrsta povrća koje mogu izazvati nadimanje (luk, zelje, kelj), te pojavu grčeva i nadimanja kod beba. Ako se kod bebe jave kolike, ili problemi s probavom, bilo bi dobro izbaciti te vrste namirnica iz prehrane dok se probava ne smiri i regulira. Obično se preporučuje samo poneku namirnicu izbaciti na određeno vrijeme (ne istovremeno npr. sve leguminoze i sve agrume) jer u suprotnom prehrana majke postaje prilično jednolična te je teško podmiriti sve nutritivne potrebe.

Kofein konzumiran u umjerenim količinama (jedna do dvije šalice kave dnevno) uglavnom ne uzrokuje probleme kod beba. Važno je napomenuti da i neka druga pića sadrže kofein, pa u slučaju konzumiranja i kave i tih vrsta pića može doći do prekoračenja dozvoljene količine kofeina, što može izazvati razdražljivost i nemir kod beba. Pića koja sadrže kofein su crni i zeleni čaj, kola i različiti kola i energetski napitci. I tablete protiv bolova sadrže kofein.

Teobromin iz kakaa i čokolade ima slično djelovanje kofeinu pa se isto ne preporučuju u većim količinama. Kao dobar nadomjestak za kavu i kakao preporučuju se npr. ječmena kava (Divka).

Važno: unositi dovoljno tekućine!

Za dojilju je općenito jako važno da jako puno pije, po mogućnosti i više od dvije litre tekućine dnevno i to u obliku vode, mineralne vode, blagih voćnih sokova i blagih čajeva. U novije vrijeme na tržištu se mogu naći specijalni čajevi za dojilje (npr. od Hipp-a, Milupe, Nestle-a) koji u svom sastavu sadrže kombinaciju komorača, anisa, koprive, a poneki sadrže i bosiljak. Iskustva iz mnogih porođajnih klinika su potvrdila stimulativno djelovanje na produkciju mlijeka, pa čak i na ublažavanje kolika kod novorođenčadi pri konzumaciji tih čajeva. Istraživanja kojim bi se to znanstveno potvrdilo nisu još provedena.

Multivitaminski i mineralni preparati: da ili ne?!

Uz zdravu i uravnoteženu prehranu, dodatno uzimanje vitaminskih i mineralnih preparata nije potrebno. Izuzetak mogu biti jod i željezo, što se kao i u trudnoći, nakon savjetovanja s liječnikom može dodatno uzimati. Ispitivanja su pokazala da i kod neadekvatne prehrane majke, koncentracija nutrijenata u mlijeku ostaje konstantna, ali se to može nepovoljno odraziti na zdravstveno stanje majke pri čemu se crpe rezerve iz organizma što dovodi do iscrpljenosti i pada imuniteta. Stoga, prvenstveno se preporučuje raznovrsno i zdravo se hraniti za vrijeme dojenja, a ako majka iz bilo kojih razloga to ne može, tada može posegnuti za suplementima namijenjenim dojiljama.

Autor: dr. Marija Stojanović, nutricionist

 

Prati N.com