Prekomjerna tjelesna masa i glukoza u krvi

Print Friendly, PDF & Email

 

25.04.2004. – U studiji objavljenoj u New England Journal of Nutrition, praćena su djeca normalne tjelesne mase koja su u odrasloj dobi razvila prekomjernu tjelesnu težinu i obezitet. Poznato je da je rizik od šećerne bolesti povećan kod obeznih osoba, a pogotovo kod onih čija je težina pri porodu ocijenjena kao niska.

Od gotovo 1500 sudionika, koji su na kraju studije imali od 26 do 32 godina, 10,8% imalo je poremećenu toleranciju glukoze, a 4,4% bolovalo je od dijabetesa tipa II. Studija upućuje na zaključak da je kod takvih slučajeva veća vjerojatnost pojave povišene glukoze u krvi, koja je bitan signal upozorenja za pojavu dijabetesa tipa II.

Što trebate znati?

Bez obzira na relativno povećanje težine, one osobe koje su na svršetku ove studije svrstane u skupinu prekomjerne tjelesne mase, te osobe koje su imale veći omjer “struk – bokovi“, imale su i veću vjerojatnost od pojave poremećaja glukoze i dijabetesa. Ova, kao i mnogobrojne druge studije pokazuju da prekomjerna tjelesna težina i zalihe tjelesne masnoće mogu utjecati na cjelokupni metabolizam.

Omjer “struk – bokovi” indikator je sadržaja masnoće u trupu. Za većinu osoba povećani obujam struka u odnosu na bokove predstavlja i povećani rizik od zdravstvenih problema.

Za muškarce i žene, omjer opsega struka naspram omjera bokova koji je jednak ili veći od 1,0 smatra se “rizičnim“, tj. smatra se da osoba ima veću vjerojatnost od pojave bolesti srca i drugih zdravstvenih problema vezanih uz prekomjernu tjelesnu težinu. Omjer manji od 0,90 kod muškaraca, te manji od 0,80 kod žena smatra se sigurnim.

Izvor:
New England Journal of Nutrition 350:865-875

 

Prati N.com