Prekomjerno uzimanje omega-3

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Čula sam da je prekomjerno uzimanje (ako uzimaš dodatak, a hraniš se zadovoljavajuće) omega-3 opasno jer smanjuje i dobar i loš kolesterol. – N

Odgovor

Na pitanje odgovara nutricionist Branimir Dolibašić

Netočno. Ne može se ničim fiziološki opravdati teorija da će unos jedne vrste masti sam po sebi smanjiti razinu druge. Također, omega-3 nisu lijek koji ima svoje precizno i jednobrazno usmjereno djelovanje. Masti u organizmu u zdravom stanju stoje u stanju ravnoteže; tako su kolesterol i “loši” kolesterol jednako bitni za funkcioniranje organizma. Problem nastaje kada dođe do rasta koncentracije LDL kolesterola, koji onda dovodi do patoloških rizika. Riječ koju bi, dakle, trebalo upotrijebiti za rješenje problema kolesterola je “uravnotežiti”.

Unos omega-3 daje organizmu osnovu da od njih proizvodi sve spojeve i tvari koji mu trebaju, bilo da imaju regulatornu funkciju poput prostaglandina ili sudjeluju u građi membrana i tkiva. Povezanost omega-3 i kolesterola je u tome da ga raspoloživost svih potrebnih vrsta masti u pravilnim količinama drži u ravnoteži proizvodnje i potrošnje. Na žalost je najčešće slučaj da povišeni kolesterol obično veže, u sklopu ostalih faktora rizika (stres), upravo manjak omega , odnosno općenito nezasićenih masnih kiselina u prehrani.

Nadalje, hraniti se zadovoljavajuće i uzimati dodatne suplemente je samo po sebi oksimoron. Kao na primjer, da u sobi gori sijalica i dovoljno osvjetljava sobu, a mi kupujemo svjetlosne baterije da vidimo u sobi!?!

Ukoliko sumnjate na nedostatak omega-3 u prehrani ili uočite simptome koji govore o posljedicama njihovog nedovoljnog unosa, pobrinite se da ih, upravo kao i sve ostale esencijalne hranjive tvari, pribavite svome organizmu u potrebnim količinama. Ukoliko se odlučite za suplemente, sama im riječ govori – zamjenjujete unos hranom – suplementirate. U tom slučaju znači da ih ne unosite (iz bilo kojeg razloga) dovoljno hranom. Ukoliko ih unosite dovoljno hranom, ne trebaju vam suplementi.

Pitanje doze omega-3 ima više odgovora, i s njima vezanih teorija. Vezano uz kolesterol, omega-3 je zadnja stvar koje bi se trebalo bojati jer će opasno sniziti “dobri” kolesterol. Ponovimo, nije u pitanju potrebno snižavanje već – uravnoteživanje HDL, LDL, ukupnog kolesterola i ukupnih triglicerida u krvi u razine preporučenih granica.