Probiotici i prebiotici u prehrani djece

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Da li postoje neka novija saznanja i istraživanja o povoljnom učinku probiotika i prebiotika u prehrani dojenčadi i da li već ima na tržištu hrane s tim dodacima? – Iva

Odgovor

U posljednjem je desetljeću napravljeno više studija o hranjenju djece s ovim tvarima. Studije su obradile mnoštvo pitanja: utjecaj na rast, prehrambenu sigurnost, profilaksu i liječenje proljeva, djelovanje na enterokolitis, te smanjenje infekcija kod djece rođene prije termina. Ove studije pokazuju da pod djelovanjem probiotika i prebiotika iz hrane dolazi do promjene mikroflore probavnog sustava dojenčadi. Ustanovljeno je da postoji kvantitativna i kvalitativna razlika u probavnoj mikroflori između dojenčadi koja se hrani majčinim mlijekom, odnosno adaptiranim mlijekom. Većina znanstvenika zaključuje da probiotici mnogo obećavaju u tretmanu mnogih problema kod dojenčadi, kako onih koja se hrane majčinim mlijekom, tako i onih koji se hrane adaptiranim mlijekom.

Kao rezultat tih studija, neki proizvođači uključuju probiotike i prebiotike u adaptirano mlijeko, kako bi mikroflora dojenčadi hranjene formulom bila što sličnija onoj u dojenčadi koja se hrani majčinim mlijekom. Adaptirano mlijeko za dojenčad od proizvođača Milupa (Aptamil 2 i 3) sadrži prebiotička vlakna, Humana 2+ također sadrži prebiotske balastne tvari (podaci sa deklaracije proizvoda), a očekujemo da će broj ovih proizvoda porasti u budućnosti.

 

 

 

Prati N.com