Probiotik i prebiotik

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Hrana koja sadrži specifične bakterije konzumira se već stotinama godina, ali tek je nedavno zdravstveni učinak takve hrane dobilo svoju znanstvenu potvrdu. Najpoznatiji primjer namirnica koje sadrže bakterije su fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, acidofil, kiselo mlijeko, kefir) čije bakterije povoljno djeluju na rad probavnog sustava.

Dva slična termina se upotrebljavaju na ovom području: probiotik i prebiotik. Razlika?
Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crijevnu funkciju, često sprečavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest.
Prebiotici su hranjive tvari koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljikohidrati koji se ne razgrađuju u gornjem dijelu crijeva te dospijevaju u debelo crijevo gdje se nalazi većina bakterija.

Djelovanje probiotika se i dalje istražuje, a posebno u prevenciji jakog proljeva, smanjenju alergijskih reakcija i tretmanu dišnih infekcija. Potrebno je učiniti još mnogo istraživanja, ali već se naslućuje da će se mnoge bolesti moći prevenirati jednostavno konzumiranjem adekvatne hrane.

 

 

Prati N.com