Rak dojke i vlakna

Print Friendly, PDF & Email

 

 

24.03.2004. – Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena, s incidencijom koja varira od zemlje do zemlje. Već je neko vrijeme poznato da način prehrane može imati utjecaja na razvoj ove bolesti. Prema preporukama, unos ukupne masnoće treba se smanjiti (posebno masnoće iz crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda), dok biljne namirnice kao izvor vitamina C, folne kiseline, vitamina E i beta-karotena, zatim vlakna i raznovrsnih fitotvari (flavonoidi, fitoestrogeni, indoli, karotenoidi) mogu koristiti u zaštiti od raka dojke. Jedna studija pokazuje da unos fermentiranih mliječnih proizvoda s visokim unosom vlakna i nisko-masnom prehranom daje najbolju zaštitu od pojave raka dojke.

Nova studija iz British Journal of Cancer potvrđuje prijašnja zapažanja da žene koje konzumiraju više prehrambenih vlakana imaju manju incidenciju pojave raka dojke. Studija je provedena u Švedskoj na 11.000 žena. Vlakna iz prehrane djelovala su zaštitno na pojavu raka dojke, primarno nakon dobi od 50 godina. Najbolji zaštitni efekt pokazala su vlakna u kombinaciji s nisko-masnom prehranom. Preporuka za unos vlakna odraslih žena (nakon 31. godine) iznosi 21 g dnevno, iako je u ovoj studiji visoki unos vlakana iznosio 25 g dnevno.

Nekoliko hipoteza može objasniti djelovanje vlakna na pojavu raka dojke. Vlakna mogu djelovati na enterohepatsku (unutar jetrenu) recirkulaciju estrogena te dovesti do povećanog izlučivanja estrogena stolicom čime se smanjuje koncentracija bioiskoristivog estrogena. Druga hipoteza pretpostavlja da je rak dojke asociran s inzulinskom rezistencijom, te će dijeta s visokim sadržajem vlakna usporiti apsorpciju ugljikohidrata te tako utjecati na inzulinski odgovor.

Što trebate znati?

Preporuka da se konzumira više vlakna jedan je od temeljnih preporuka pravilne / zdrave prehrane. S druge strane, visok ukupni unos masnoća oslabljuje zaštitnu ulogu vlakana.

Iznenađujuće, ova studija nije pokazala povezanost između ukupne količine konzumiranog voća i povrća i rizika od pojave raka dojke. Iako epidemiološki podatci pokazuju obrnuto proporcionalnu ovisnost konzumacije voća i povrća s rakom dojke, druge studije ne daju konzistentne rezultate. Izgleda da količina voća i povrća, kao i vrsta izabranog voća i povrća drugačije utječe na incidenciju raka dojke, te stoga nastaju velike razlike u zaključcima studija.

Kako postići odgovarajući unos vlakana?

Količina od 25 g vlakna može se postići konzumacijom sljedećih namirnica u pojednostavljenom dnevnom jelovniku:

– jedna jabuka (3 g) i zobene pahuljice (3 g) s mlijekom za doručak
– jedna naranča (3 g) za međuobrok
– juha, meso, 200 g graška (10 g) i crni kruh (3 g) za ručak
– jaje, zelena salata (1 g) i crni kruh (3 g) za večeru

 

Prati N.com