Razmjena botaničkih i animalnih vrsta kod otkrića Amerike

Print Friendly, PDF & Email

 

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing, nutricionist

Kristofor Kolumbo je 1492. godine svojim putovanjem promijenio svijet kakav je do tada bio. Posljedice njegove velike avanture su danas toliko urasle u svakodnevni život da je teško zamisliti da je nekada bilo drugačije, a ponuda oskudnija.

Nove vrste hrane koje smo iz Amerike dobili, s vremenom su se toliko udomaćile, da je danas teško zamisliti da je prije 500 godina bilo toliko drugačije. Pogledamo li tanjur i meni tada i danas, razlike su veoma primjetne.

Možete li zamisliti da su naši preci prije 500 godina živjeli bez kukuruza, purice i duhana? Koliko su se samo udomaćile te vrste, da smo zaboravili da su tek prije 500-injak godina stigle u naše krajeve. Trudimo se proglasiti autohtonog zagorskog purana. Kuhani, prženi ili kokičani kukuruz, domaća palenta, pura ili žganci nezamjenjiv su dio naše tradicije, da ne spominjemo čokoladu i kesten pire, kupinovo vino, lješnjak, vaniliju. Svijet je postao manji, a trpeze bogatije izborom.

Evo bilance tog izvoza-uvoza hrane i vezano uz nju nekih od najprepoznatljivijih kultura i vrsta danas.

iz Europe iz Amerike
kokoši, svinje, konji puran, činčila
šećerna trska, pšenica, ječam, raž, soja, leća, kelj, salata, šparoga, blitva, špinat krumpir, rajčica, krastavac, grahorice (osim soje), kukuruz, kikiriki, lješnjak, kesten
badem, maslina, breskva, jabuka, kruška, dunja, limun, grožđe, naranča, marelica avokado, ananas, jagode, kupine, maline, pekan orah, agava
lan, konoplja, ljiljani orhideje, duhan, kakao, vanilija

 

 

Prati N.com