Recept za kiselo tijesto

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Smjesa za kiselo tijesto prirodna je mješavina bakterija i kvasaca koja služi za podizanje tijesta za kruh. Koristi se umjesto kupovnog svježeg ili suhog aktivnog kvasca.

Sastojci

9 dl vode
150 g bijelog pšeničnog brašna
75 g integralnog pšeničnog brašna
75 g raženog brašna

Po mogućnosti nabavite ekološko-biološko brašno.

Priprema

Sve sastojke stavite u staklenu zdjelu i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu premjestite u staklenku koju ćete samo djelomično pokriti budući da radimo “živi organizam” koji diše – razvija se CO2 kao i razni hlapivi spojevi. Smjesa se potom drži na sobnoj temperaturi. Ujutro i navečer se tijesto u staklenci dobro promiješa s čistom žlicom, a što je bitno jer se čestice brašna talože na dnu posude.

Kiselo tijesto je gotovo nakon deset dana, a miris mu je na dobro tamno pivo. Tijesto se zatim u određenoj količini koristi za zamjes kruha. Ona količina koja se potroši iz staklenke mora se nadopuniti, a to se čini s novom količinom vode i brašna.

Primjer, ako ste uzeli 2 dl tijesta, onda ga morate obnoviti sa 1,5 dl vode, 25 g bijelog brašna, 12 g integralnog brašna i 12 g raženog brašna.

Gotovo kiselo tijesto može stajati do tjedan dana na sobnoj temperaturi, a kada ga ne koristite spremite ga u hladnjak. Zanimljivo, neke profesionalni pekari imaju isto izvorno pripremljeno tijesto i godinama, i od njega svakodnevno odvajaju dio koji koriste za rad.

 

Prati N.com