Ruski GM ‘reality show’

Print Friendly, PDF & Email

 

 

30.09.2012. – Nakon francuske studije iz rujna 2012. koja dokazuje da Monsantov GM kukuruz uzrokuje nastanak tumora kod štakora, ruski istraživači planiraju novu studiju, ovoga puta posve javni eksperiment. U planu je pravi “reality show” sa štakorima koji je potvrditi ili opovrgnuti utjecaj GM hrane na zdravlje ovih životinja.

Trenutno je Rusija privremeno zabranila uvoz i prodaju Monsantovog GM kukuruza.

Predviđena studija ruskih istraživača iz Nacionalne udruge za genetičke sigurnost (NAGS) trebala bi trajati godinu dana. Imaju u planu postavku kamera u kaveze sa štakorima koje će odašiljati snimku na internet 24 sata, svakog dana u tjednu. Voditeljica studije, Elena Sharoykina, planira hraniti nekoliko grupa štakora s različitom hranom: jedna grupa će dobivati soju u kukuruz s visokim udjelom GM-a, druga grupa će dobivati iste s niskom razinom GM-a, treća grupa će biti hranjena s konvencionalnom sojom i kukuruzom. Posljednja, četvrta grupa biti će hranjena standardnom hranom za štakore.

Znanstvenici očekuju da će studija započeti u ožujku 2013, a nadgledati će pet generacija štakora, ako oni prežive. Sličnu su studiju proveli ranije na hrčcima, gdje je nakon treće generacije jedan dio hrčaka postao sterilan.

Izvor:
RussiaToday, 29.09.2012.

 

Prati N.com