Semafor (traffic lights) označavanje hrane

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Način označavanja glavnih sastojaka na prednjoj strani pakirane hrane koji je zaživio na britanskom tržištu. Izradila ga je Agencija za prehrambene standarde UK (British Food Standards Agency – FSA).

Shema rangira 4 ključna sastojaka hrane: masnoće, zasićene masnoće, šećer i sol, te im pridodaje zelenu, žutu i crvenu boju ovisno o sadržaju istih.

 

Kriteriji za kodiranje bojom za pakiranu hranu (bez pića)

na 100 grama Niski sadržaj (zeleno) Umjereni sadržaj (žuto) Visoki sadržaj (crveno)
Masti do 3,0 g 3,0 – 20 g više od 20,0 g
Zasićene masti do 1,5 g 1,5 – 5,0 g više od 5,0 g
Šećer do 5,0 g 5,0 – 12,5 g više od 12,5 g
Sol do 0,3 g 0,3 – 1,5 g više od 1,5 g

 

Kriteriji za kodiranje bojom za pića

Na 100 ml Niski sadržaj (zeleno) Umjereni sadržaj (žuto) Visoki sadržaj (crveno)
Masti do 1,5 g 1,5 – 10,0 g više od 10,0 g
Zasićene masti do 0,75 g 0,75 – 2,5 g više od 2,5 g
Šećer do 2,5 g 2,5 – 6,3 više od 6,3 g
Sol do 0,3 g 0,3 – 1,5 g više od 1,5 g

 

Pristaše hvale ovaj način označavanja jer jednostavno vodi potrošača do boljeg prehrambenog izbora, dok protivnici kažu da je sustav previše pojednostavljen i ne može se primijeniti na zajedničkom europskom tržištu, odnosno da je prepreka trgovini na području Europske Unije. Snažno se usprotivila prehrambena industrija Italije čiji bi tradicionalni sirevi i maslinovo ulje uglavnom dobili crvene oznake.

Slovenska anketa provedena od organizacije za zaštitu potrošača (ZPS) pokazala je da bez oznake semafora samo 35% ispitanika odgovara točno na pitanja o šećeru, soli, masnoćama i zasićenim masnoćama u hrani. Suprotno tome, kada je korišten sistem semafora, 85% ispitanika točno je odgovaralo na postavljena pitanja. Slično je bilo i u Danskoj gdje je bez oznaka 43% ispitanika dalo točan odgovor, a s oznakom semafora 90% ispitanika je ispravno identificiralo proizvode s visokim udjelom soli, šećera i nezdrave masti.

Ispitivanja potrošača pokazuju da oni žele označavanje bojama, a kada su upitani što bi voljeli vidjeti na pakiranjima hrane, većina je odgovorila da im odgovaraju boje semafora jer su lako razumljiva i s univerzalnim bojama.

Zbog pritiska iz lobija prehrambene industrije i novih zahtjeva iz EU, kriteriji za kodiranje bojom su se mijenjali od 2007. godine kada je dobrovoljni standard predložen, a konačno uveden u ljeto 2013. godine (19.06.2013.).

Europarlamentarci su 2010. godine odbacili prijedlog EK o sistemu “vizualne podrške” na pakovanjima hrane, ali su podržali obavezno stavljanje nutritivnih informacija.

Primjer „semafor“ označavanja za popularnu kašicu od žitarica s dodanim mlijekom koja prema deklaraciji na pakovanju za jedno serviranje sadrži: energija 232 kcal, masti 6,9 g, zasićene masti 4,3 g, šećer 23 g i sol 0,20 g.

 

Izvori:
1. FoodNavigator.com
2. Informed food choices for healthier consumers, BEUC position on nutrition, www.beuc.eu
3. Euractiv.rs

 

Srodni članci ...

Sarkolipin
views 126
    Sarkolipin je mali peptid koji se nalazi samo u mišićima gdje povećava potrošnju energije i oksidaciju masti u mitohondrijima. Sarkolipin tjera mišiće da troše više energij...
Smeđe masno tkivo
views 1185
    Uloga smeđeg masnog tkiva (engl.  brown adipose tissue, BAT)  je trošenje kalorija iz masti i proizvodnja topline kao odgovor na hladnoću. Bijelo masno tkivu u trbušnom d...
NutriScore
views 664
    NutriScore je dobrovoljni sustav za označavanje hrane razvijen od epidemiologa Serga Hercberga u 2014. godini. NutriScore osporava prehrambena industrija smatrajući da...
RDA i GDA
views 745
    RDA - skraćenica engl. Recommended Daily Allowances - preporučena dnevna količina. RDA prikazuje preporučene dnevne količine vitamina i minerala po dobnoj skupini za ž...
Scovilleova ljestvica
views 1427
    Scovilleova ljestvica služi za organoleptičko mjerenje jačine čili paprika i drugih jakih začina. Ljestvica se sastoji od Scovilleovih toplinskih jedinica (Scoville He...