Soja i ženski spolni hormoni

Print Friendly, PDF & Email

 

 

U posljednje vrijeme često koristim soju u svakodnevnoj prehrani (mlijeko od soje, tofu, jogurt od soje), a zbog anovulacijskih ciklusa sam počela koristiti i Agnus castus. Nakon tri mjeseca korištenja Agnus castusa, svi spolni hormoni su bili u granicama normale osim estradiola koji je bio povišen. Zanima može li povećani unos soje utjecati na razinu estradiola s obzirom na to da soja sadrži estrogen. – Tamara

Odgovor

Agnus Castus se dobiva iz plodova istoimene biljke, a se tradicionalno koristi kod problemima vezanih za menstrualni ciklus već preko 2500 godina, čak je i Hipokrat uvidio njegovo povoljno djelovanje kod žena. Ekstrakt djeluje na hipofizu u regulaciji hormonske neravnoteže i pomaže u regulaciji PMS-a, bolnih menstruacija, menopauze, policističnih jajnika, potiče izlučivanje mlijeka u laktaciji.

Metabolizam estrogena doista je složen proces, a ovisi primarno o 3 faktora: genetskoj predispoziciji, životnom stilu i prehrani, te okolišnim uvjetima (prvenstveno zagađenju zraka, vode i hrane sintetskim tvarima).

Estrogen, glavni prirodni ženski spolni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estradiol (E2), estron (E1) i estrol (E3): oni imaju važne biološke funkcije, no uočeno je da povišena razina estradiola ima veze s nekim oblicima raka kod žena, posebno rakom dojke. Jednom kada estradiol obavi svoju funkciju, biva odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovi razgradni produkti mogu imati negativan utjecaj na zdravlje žene.

Svi estrogeni se metaboliziraju enzimskom hidroksilacijom – to znači da se u molekulu ugrađuje hidroksilna skupina (-OH ), i to na moguća tri mjesta na ugljikove atome. Mjesto hidroksilacije se jednostavno označava brojem ugljikovog (C) atoma na kojemu se spaja hidroksilna skupina (OH). Tako nastaju C-2, C-4 i C-16 metaboliti (OH skupina na drugom, četvrtom, odnosno 16 atomu ugljika). C-2 metaboliti se po svojem djelovanju označavaju kao “dobri”, a C-4 i C-16 metaboliti kao “loši” (slično kao što se i kolesterol označava kao “dobar” i “loš”). Na ovaj metabolični proces može se utjecati prehranom. Dakle, kada je povišen estradiol, željet ćete da njegovi razgradni produkti – kojih će biti više nego uobičajeno, budu oni “dobri”.

Treba se hraniti u smislu da se poveća odnos između razgradnih produkata estradiola: više “dobrih” C-2 produkata, a na što manju razinu treba svesti “loše” produkte C-4 i C-16 za koje je poznato da imaju koji imaju negativan utjecaj na zdravlje žene.

U prehranu treba uključiti:

– soju i proizvode – ne savjetuje se prekomjerna konzumaciju soje (soja i proizvodi se tradicionalno koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali u umjerenim količinama); soja i proizvodi sadrže izoflavone,

– biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) također sadrži povoljne izoflavone, no ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a,

– tvari lignani iz raznog sjemenja i cijelog zrna žitarica – posebno je visoka količina lignana u lanenim sjemenkama – lignani pokazuju sličan učinak kao i izoflavoni; jedna studija je pokazala da 5-10 g lanenih sjemenki dnevno (u grupi od 28 žena poslije menopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolita estrogena, što je povoljno. Bilo bi povoljno uključiti barem 2 serviranja izvornih žitarica cijelog zrna, ali ne industrijske proizvode poput corflakesa, mueslija i sl., nego cijelo-zrnate žitarice – zob, zobene pahuljice, proso i druge koje ćete sami pripremiti kod kuće. Lanene sjemenke je prije upotrebe potrebno zgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost pri probavi,

– povrće iz porodice krstašica: brokula, kelj, kelj pupčar, kupus, cvjetača, koleraba, gorušica, repa – sadrže fitotvar indol-3-karbinol koji djeluje slično kao i izoflavoni. Ovo povrće treba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuhano na pari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbjegavati dužu termičku obradu i kuhanje u većoj količini vode.

Što se tiče okolišnih uvjeta, na žalost tu ne možemo puno utjecati, atmosfera je zagađena svakim danom sve više, a tako i biljna hrana koja se obilno tretira raznim umjetnim spojevima. Voće i povrće se treba nabavljati od poznatog i provjerenog proizvođača i dobro oprati pod tekućom vodom – jer svi ti umjetni, odnosno sintetski spojevi i kemikalije, jednom kad dospiju u tijelo pokazuju djelovanje slično “lošem” estrogenu.

 

 

Prati N.com