Sok grejpfruta i bioiskoristivost lijekova

Print Friendly, PDF & Email

 

Krajem 80-tih godina rađena je jedna mala studija o djelovanju alkohola na određeni lijek. Da bi prikrili okus alkohola, znanstvenici su u studiji upotrijebili sok od grejpfruta, i na kraju su sasvim slučajno otkrili da taj sok povisuje razinu lijeka u krvi. U studijama koje su uslijedile, otkriveno je da grejpfrut sadrži određene tvari koje imaju svojstvo mijenjanja enzima i glikoproteina u crijevu čovjeka, a isti su odgovorni za metabolizam mnogih lijekova.

Najjače je djelovanje na lijekove za snižavanje kolesterola, lijekove za sniženje krvnog tlaka, sedativa, imunosupresiva, te nekih drugih lijekova.

Grejp2C

Što trebate znati?

Dokazano je da jedna čaša soka grejpfruta postiže znatan efekt na navedene lijekove. Čak i čaša soka koja se konzumira 12 sati nakon lijeka, pokazat će određeno djelovanje na njegov metabolizam. Isti učinak pokazuje i plod grejpfruta, dok ostali agrumi ne djeluju (naranča, limun, mandarina). Još uvijek nije poznato o kojoj se aktivnoj komponenti grejpfruta radi, ili možda, da li je riječ o više fitotvari. Jednom kada se i to pitanje riješi, postoji mogućnost da se te tvari dodaju u same lijekove, te da se na taj način postignu dva efekta: moći će se smanjiti doza aktivne tvari (koja može imati i negativne efekte na organizam), a istodobno će se povećati njeno djelovanje.

Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition, siječanj 2004.

 

Prati N.com