Subway izbacuje azodikarbonamid

Print Friendly, PDF & Email

 

 

12.02.2014. – Američka blogerica Vani Hari (foodbabe.com) uspjela je uz pomoć peticije i podrške preko 89000 potpisa* u samo jednom tjednu natjerati najveći svjetski restoranski lanac da izbaci aditiv iz sendviča (*potpisi s datumom 12.02.2014).

Radi se o aditivu azodikarbonamidu koji je dozvoljen od strane FDA i nalazi se u bazi EAFUS (Everything Added to Food in the United States) koja sadrži 3000 raznih kemikalija. Koristi se u pekarstvu kao dodatak brašnu odnosno “za jačanje tijesta”, ali je slabo toksikološki ispitan. Kao poboljšivač tijesta ima utjecaj na volumen i teksturu pečenog proizvoda, odnosno on je za pekarsku industriju funkcionalni dodatak koji poboljšava “kvalitetu” kruha.

Pečeno pecivo/kruh ima veću količinu razgradnih produkta uretana i semikarbazida, ovaj drugi uzrokuje rak pluća i krvnih žila kod miševa.

Vani Hari je od ljeta 2012. godine u nekoliko navrata pisala Subwayu u vezi azodikarbonamida, no nikad nije dobila odgovor na pitanje zašto je taj aditiv neophodan u pecivu njihovih sendviča. Za peticiju se odlučila kada je američka prva dama u nedavnom javnom istupu javno pohvalila Subway za promoviranje “svježih” i “hranjivih” jela (isto su učinili Američka udruga za srce AHA i nekolicina olimpijaca).

Azodikarbonamid se osim kao aditiv u tretmanu brašna koristi u proizvodnji podloška za vježbanje i đonovima cipela za povećanje elastičnosti.

Nakon peticije Subway odgovara priopćenjem da će uskoro povući ovaj aditiv iz procesa pripreme peciva bez obzira na to što je azodikarbonamid odobren od FDA.

Kruh, peciva i pečeni proizvodi u SAD, kao i kruh u restoranima također sadrže azodikarbonamid. Sadrže ga i proizvodi drugih lanaca brze prehrane kao McDonald’s, Starbucks, Arby’s.

Što trebate znati

Azodikarbonamid je zabranjen za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU i Australiji. WHO ukazuje na nekolicinu studija koje povezuju ovu kemikaliju i astmu, ali nije poznata koja količina izaziva po zdravlje negativan učinak.

Lanac Subway, i ne samo on, koristi azodikarbonamid kako bi poboljšao “kvalitetu” peciva u svojim sendvičima, u ovom slučaju kako bi imali voluminozniji proizvod. Ovaj aditiv je isključivo povezan s bržom proizvodnjom peciva, jefinim sirovinama, odnosno profitom tvrtke, a nikako s kvalitetom u smislu nutritivne vrijednosti.

Subway franšiza primarno prodaje sendviče i salate, početkom 2014. godine broji 40855 restorana u 105 zemalja. U Hrvatskoj je poslovao 5 godina, odnosno do 2009. godine. Kao veliki oglašivač fast food hrane u SAD-u je na reklamiranje potrošio 516 milijuna dolara u 2012. godini uz slogan “Eat Fresh” – jedi svježe.

“Jedi sveže” dokazuje licemjerje ove franšize.

Izvori:
cnn.com
foodbabe.com
wikipedia.com
jutarnjilist.hr

 

Prati N.com