Sumpor

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ponekad u prehrani zaboravljamo da sumpor nije samo dio aromatičnih spojeva ugodna ili neugodna mirisa (npr. u češnjaku), već važan prehrambeni esencijalni faktor za organizam. Sumpor (kemijski simbol: S) u metabolizmu čovjeka igra vrlo važnu ulogu, premda ga nigdje nećemo naći u prehrambenim preporukama kao izdvojenu esencijalnu tvar. U organizam ga unosimo u obliku sulfatnih soli i u proteinima koji imaju sumpor u aminokiselinama (metionin, cistein). U tom smislu, sumpor je važan gradivni dio organizma, koji omogućuje mnoge važne fiziološke reakcije putem disulfidne veze dva atoma sumpora između dvije molekule cisteina. Također je dio važnih endogenih antioksidativnih sustava organizma (SOD), vezivnog tkiva i svih proteinskih tkiva. Kovrčanje vlasi kose izravno je ovisno o broju disulfidnih vezova.

Deficit sumpora

Poput fosfora je sumpor široko zastupljen u hrani, pa nisu zamijećeni simptomi koji bi bili vezani isključivo uz sumpor, već je to u odnosu na proteine koji su glavni izvor organskog sumpora u organizmu.

Toksičnost i maksimalne doze

Nove prehrambene preporuke USDA (Američkog ministarstva poljoprivrede) koje su zamijenile RDA vrijednosti kao preporučeni unos klora, donose za svaki nutrijent gornju granicu tolerancije unosa (Tolerable Upper Intake Levels). Za sumpor nije utvrđena potreba niti gornji granični unos.

Izvori u hrani

Glavni izvor sumpora su aminokiseline koje sadrže sumpor, pa je svaka hrana sa sadržajem proteina izvor sumpora. Anorganski oblici sumpora također su prisutni u hrani.

Suplementi sumpora poput MSM-a danas su popularni za poticanje zdravlja kose i zglobnih tkiva.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com