Suplementacija selena moguće usporava AIDS

Print Friendly, PDF & Email

 

15.01.2007. – Studija provedena pod vodstvom istraživača s Univerziteta u Miamiju otkrila je mogućnost da suplementi selena usporavaju progresiju HIV-a. Istraživanje s dvostrukom slijepom probom, placebo kontrolirano je još uvijek u tijeku, a objavljeni rezultati su poslije 9 mjeseci, od ukupno planiranih 18.

U randomiziranoj studiji s placebom i dvostrukom slijepom probom, dnevno uzeta doza selena značajno je povećala serumske razine ovog mikrominerala i prevenirala povećanje koncentracije virusa HIV-a u krvi. U usporedbi s osobama koje su uzimale placebo, dobrovoljci koji su uzimali selen također su imali povećani broj CD4 stanica što su istraživači primijetili kao indirektnu posljedicu bolje kontrole virusa.

Istraživači navode da dok konvencionalna farmakoterapija AIDS-a cilja na održavanje virološke supresije, suplementacija selena predstavlja jednostavan, jeftin i siguran prilog takvoj terapiji. Istraživanje je planirano da traje 18 mjeseci, a ovaj izvještaj je predan na polovici istraživanja. Ostaje nepoznanica koliko dugo se može očekivati trajanje takvog učinak selena, pa očekuju puni profil studije za konačne zaključke.

Studija se temelji na djelovanju selena, za kojeg je uočeno da popravlja imunitet uz dodatnu činjenicu da je deficit selena učestao kod osoba zaraženih HIV-om, navodi voditelj istraživanja dr. Hurwitz.

Istraživači su uključili u ovu studiju 262 HIV-pozitivnih pacijenata, od kojih je njih 174 završilo obradu nakon 9 mjeseci i follow-upa. 83 ih je bilo u placebo skupini, a 91 selen skupini. U selen skupini ispitanici su primali 200 mcg/dan selena, u obliku dobivenog iz kvasca. Kao i kod ostalih ispitivanja HIV terapije, pokazalo se da je privrženost uzimanju terapije imala ključnu ulogu. Ispitanici koji su bili u skupini koja je uzimala selen i nisu redovito uzimali suplement selena u prosjeku nisu postizali visoku koncentraciju selena 43% vremena provedenog u istraživanju selena u krvi, što je vrijedilo tek za 14% vremena kod onih koji su se pridržavali istraživanja. Kao rezultat, oni manje odgovorni i manje privrženi uzimanju su imali rezultate bliže placebo skupini.

Važno je istaknuti da studija nije pokazala nikakve nuspojave ili negativne reakcije na suplemente selena. Također, serumska koncentracija selena značajno je porasla selen skupini ali ne i kod placebo ispitanika – značajno je bilo povećanje od 32.2 mcg/L u odnosu na placebo 0.5 mcg/L (P<0,001).

Ključ za zaključak ovog istraživanja je da su veća koncentracija selena (kod “odgovornih” sudionika) bile u značajnoj vezi sa smanjenjem koncentracije virusa HIV-a u krvi (P<0,02),u usporedbi s kontrolnom skupinom, u kojoj je u korelaciji bilo povećanje CD4 stanica CD4 (P<0,04). “Neodgovorni” ispitanici iz selen skupine koji nisu redovito uzimali selen, nisu se razlikovali od placebo skupine prema koncentraciji HIV-a u krvi i broju CD4 stanica.

Istraživači zaključuju da iako je nepoznat točan mehanizam na koji selen djeluje na HIV-1 replikaciju, učinak ostaje vrijedno zabilježiti. Ponudili su moguće objašnjenje da selen kao antioksidans može popraviti oštećenja imuno stanica uzrokovana reaktivnim vrstama kisika, koje su veće kod osoba zaraženih HIV-om. Drugi mogući mehanizam je direktno supresivno djelovanje selena na replikaciju HIV virusa.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

Izvor:
Archives of Internal Medicine, siječanj 2007.
Hurwitz BE i sur. “Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation: A Randomized Controlled Trial.” Arch Intern Med. 2007;167:148-154.

 

Prati N.com