Test intolerancije na hranu i mršavljenje

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kako bih mogla saznati koja mi hrana najviše odgovara, a pošto sam trenutno na dijeti i koje bi to namirnice trebalo koristiti da efekt bude što bolji? Čula sam da postoji jedna metoda putem analize krvi, i da se tako najbolje vidi što kome odgovara i ako ne može smršaviti, zbog čega. – Dragana

Odgovor

Radi se o testu intolerancije na hranu. Manifestacije intolerancije na hranu su često neprimjetne i teško uočljive. Kod intolerancije na hranu nastaju antitijela protiv proteina iz neke vrste hrane. Tako neka hrana može izazvati abnormalnu reakciju organizma, kod nekih osoba probavne tegobe, a kod drugih manifestacije koje mogu biti neprimjetne i koje je vrlo teško povezati s hranom. Isključivanjem takve hrane često dolazi do poboljšanja gastrointestinalnih tegoba (bolovi, zatvor, proljev, nadutost, sindrom iritabilnog crijeva), dermatoloških procesa (akne, ekcem, psorijaza, svrbež, urtikarija, osip), psiholoških smetnji (tjeskoba, letargija, depresija, premorenost, mučnina), neuroloških smetnji (glavobolja, migrena) i respiratornih tegoba (astma, rinitis, poteškoće disanja).

Hrana koja uzrokuje nepovoljnu reakciju stvara cirkulirajuće imunokomplekse antigen-antitijelo koji povećavaju tlak krvi, a ovaj uzrokuje zadržavanje vode i zbog toga povećanje tjelesne težine. Izbacivanjem iz prehrane onih namirnica čiji proteini izazivaju produkciju IgG antitijela smanjuje se broj cirkulirajućih imunokompleksa, smanjuje se tlak i eliminira se voda. Tako dolazi do smanjenja edema te redukcije tjelesne težine. Ovakvim pristupom može se postići gubitak težine čak i veći od 10 kg u mjesec dana, uz istovremenu eliminaciju poremećaja kao što su upale, bol i ukočenost zglobova. Gubitak težine, nakon izbacivanja određene hrane, nastupa prvenstveno kod gojaznosti uzrokovane retencijom tekućine u tkivima. Povećanje težine koje nastaje nakupljanjem tekućine uzrokovano intolerancijom na hranu teško se može korigirati niskokaloričnim dijetama.

Jednom kada se obavi test intolerancije na hranu, primjenjuje se jednostavna eliminacijska dijeta – odnosno iz prehrane se izbacuje hrana i sastojci hrane koji pokazuju visoki stupanj intolerancije.

 

 

Prati N.com