Tko je Gary Yourofsky?

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gary Yourofsky (r. 1970.g.) je američki aktivist za prava životinja. Kao djelatnik organizacije PETA održao je predavanja o veganstvu kojima je prisustvovalo više od 60,000 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i studenata sa fakulteta. Privođen je 13 puta, a proveo je 77 dana u kanadskom zatvoru nakon što je 1997.g. oslobodio 1524 kuna sa jedne farme. Godinu dana ranije, osnovao je vegan organizaciju ADAPTT (Animals Deserve Absolute Protection Today and Tomorrow).

Profesor Jack Lessenberry sa Sveučilišta Wayne State, opisao je Yourofsky-a ovako: “Mi ubijamo milijarde životinja svake godine. Yourofsky zapravo zna ne može učiniti puno da to zaustavi, ali radi na tome da podiže našu svijest o tome. Iskreno, kada sam ga otišao intervjuirati, mislio sam da ću imati posla sa fanatikom. Nakon razgovora, ne samo da sam shvatio da je zdravog razuma, nego i vrlo ubjedljiv.”

Kritičari ga često oslovljavaju sa eko-teroristom ili domaćim teroristom. Sa druge strane, aktivisti protiv opresije kao što su Gandhi, Nelson Mandela, aktivistice za ženska prava, osobe koje su štitile židove tokom II Svjetskog rata, svi su smatrani kriminalcima u tadašnje vrijeme, i često su kažnjavani za njihova (ne)djela.

Na Youtube-u ćete naći neka od njegovih predavanja.

 

Prati N.com