Tko je Milanoviću dao mandat da nas truje?

Print Friendly, PDF & Email

 

 

24.06.2012. – Uklanjanjem oznaka GMO s niza proizvoda, uklanja se i posljednja prepreka za slobodno trovanje vlastitih građana, tvrdi Blok umirovljenici zajedno, koji je upozorio da je Vlada donijela uredbu koja je važna, a prošla je nezapaženo u hrvatskoj javnosti.

“Mnogima je očito promaknula nedavna Uredba Vlade RH (od 29. 3. 2012.), donesena ove godine, kojom se ukida dosadašnja obveza za proizvođače, te se omogućuje da se niz proizvoda koji sadrže GMO više ne moraju označavati kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme. Potpis premijera Milanovića na ovu uredbu je ujedno njegova suglasnost da na hrvatsko tržište mogu slobodno ući i oni GM proizvodi koji to do sada nisu mogli”, istaknuli su u dopisu medijima iz Bloka umirovljenici zajedno.

Kažu, opravdano je javno upitati premijera Milanovića zašto je donesena spomenuta Uredba, posebno ako se zna da ne postoji nijedna ozbiljna znanstveno vjerodostojna potvrda da se u konzumiranju GM hrane radi o potpuno neškodljivoj hrani za zdravlje ljudi ili pak životinja. Napominju i da se gotovo 90% građana Hrvatske protivi GMO-u u hrani i da su se sve županije u Hrvatskoj već od ranije proglasile GMO slobodnima.

Kako se uredba uklapa u najavu proizvodnje zdrave hrane?

“Zdravorazumski gledajući nikako se ne uklapa javno deklarirana intencija proizvodnje zdrave hrane u Hrvatskoj, za što postoje doslovno idealni uvjeti, i istovremeno nakana Vlade da ovakvim Uredbama zapravo potiče stvaranje GM usjeva, što je, dakako, prvenstveno želja SAD-a kao zemlje koja je i te kako zainteresirana da GM usjeve proširi na što više zemalja, naravno, isključivo iz svog ekonomskog interesa. Ako je američko investiranje u GM usjeve u Hrvatskoj ono na što je Milanović mislio kada je nakon nedavnog boravka u SAD-u najavljivao velike investicije američkih ulagača, onda je možda ipak bolje da Hrvatska još ‘malo pričeka’ na njihove dolare”, smatraju iz stranke.

“Ako se zna da npr. GM kukuruzu posljednje generacije dodaju svojstva koje imaju povećan insekticidni učinak, kao i povećanu toleranciju na herbicide, onda je logički lako zaključiti da se tim povećanjem otrovnosti za insekte (štetne i korisne) povećava i ukupna štetnost za ljudsko zdravlje. Ako uz navedeno znamo da se GM usjevima ne postiže veći prinos, kao ni veća hranidbena vrijednost, onda je doista upitna opravdanost ove ‘liberalizacije’ GM usjeva od čega profitiraju samo proizvođači sjemena (SAD) budući da je znatno skuplje, a proizvodi zbog opravdanog nepovjerenja konzumenata znatno jeftiniji. Uklanjanjem oznaka GMO s niza proizvoda, uklanja se i posljednja prepreka za slobodno trovanje vlastitih građana”, tvrde iz Bloka umirovljenici zajedno.

Preneseno sa:
Danas.hr, 20.06.2012.

 

Prati N.com