Toksičnost glutamata

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sve više dokaza upućuje da najpoznatiji pojačivač okusa – glutamat – koji se nalazi u gotovo svakoj industrijski proizvedenoj hrani, uzrokuje negativne učinke u dozama u kojima se obično unosi prehranom.

Studija iz časopisa Journal of Headache Pain otkriva da već i jednokratna doza mononatrijevog glutamata (eng. monosodium glutamate, MSG) uzrokuje glavobolju u većini testiranih zdravih osoba.

Istraživači su proveli dvostruko slijepu, placebo kontroliranu unakrsnu studiju da bi ispitali učinak višekratnog uzimanja glutamata na spontanu bol, mehaničku osjetljivost mišića za žvakanje, nus-pojave i krvni tlak.

Četrnaest zdravih sudionika sudjelovalo je u petodnevnim testovima gdje su u prvom tjednu dobivali 150 mg/kg glutamata na dan, a u drugom tjednu placebo (25 mg/kg obične soli). Nakon 15, 30 i 50 minuta od uzimanja testne kemikalije provodilo se ispitivanje boli, osjetljivosti mišića u vilici i mjerenje krvnog tlaka. Trideset minuta nakon unosa testne tvari uzimani su uzorci sline u kojima se određivala koncentracija glutamata.

Rezultati su pokazali sljedeće:

-glavobolja se javila u 8 od 14 ispitanika koji su uzimali glutamat, a samo u 2 ispitanika s placebom
-koncentracija glutamata u slini petog dana bila je značajno povišena
-bol u mišićima za žvakanje bila je povećana drugog i petog dana kod uzimanja glutamata
-krvni tlak je bio značajno povišen

Ispitanici su naveli sljedeće nus-pojave: ukočenost vilice, mučninu, umor, glavobolju, bolove u želucu, vrtoglavicu, pritisak u prsima.

Deklaracija jedne mesne prerađevine – hrenovke: strojno otkošteno pileće meso, meso peradi, sir, pileće kožice, voda, začini, ekstrakti začina, sol, dektroza, natrijev laktat, bjelančevine pšenice, soje i mlijeka, regulator kiselosti E452, pojačivač okusa E621, antioksidans E 315, konzervans E250.

Što trebate znati

Ova studija pokazuje brojne negativne učinke glutamata kojeg prehrambena industrija naširoko koristi. Na deklaraciji hrane možete ga prepoznati kao aditiv oznaka od E620 do E625, ili se dodaje kao sastojak koji je bogat glutamatom kao što su hidrolizirani sojini proteini, ekstrakti kvasca i sl. Sve teže ga možete izbjeći, osim ako se ne hranite cjelovitom hranom koju pripremate kod kuće. Ako patite od nekog gore navedenog poremećaja, svakako iz prehrane nastojite izbaciti glutamate.

Ispitivana količina glumata u ovoj studiji iznosi 150 mg/kg na dan što je u rasponu procijenjenog dnevnog unosa (50-200 mg/kg na dan), odnosno činjenica je da već i uobičajeni unos uzrokuje zdravstvene probleme.

Glutamat je neurotoksična tvar, endokrini disruptor te je povezan s desecima negativnih učinaka na zdravlje. On je “poboljšivač okusa” s mehanizmom djelovanja poput droge, a istovremeno oštećuje neurone i doprinosi metaboličkom sindromu (inzulinska rezistencija, povećanje težine, poremećaji lipida u krvi, hipertenzija)

Izvori:
Shimada A. i sur.: Headache and mechanical sensitization of human pericranial muscles after repeated intake of monosodium glutamate (MSG), J Headache Pain. 2013; 14(1):2
GreenMedInfo.com

 

Prati N.com