Topla lubenica hranjivija od hladne

Print Friendly, PDF & Email

 

 

14.09.2006. – Najnovije istraživanje sugerira da hladna lubenica ipak nije najučinkovitiji način da se ovaj plod iz porodice krastavaca konzumira, gledano prema nutritivnoj vrijednosti. Naime, istraživači su pronašli da je hladna lubenica, iako možda predstavlja jedno sjajno osvježenje u vrućim ljetnim danima, nutritivno ipak manje hranjiva od tople. U studiji objavljenoj 9. kolovoza u Journal of Agricultural and Food Chemistry, lubenice skladištene na sobnoj temperaturi 14 dana nakon branja imale su 20% do 138% više antioksidansa likopena i beta-karotena, u odnosu na lubenice koje su držane u frižideru.

I ne samo to. Otkriveno je da hlađenje lubenica ne samo sprečava nastajanje hranjivih tvari, nego također pridonosi i razgrađivanju već prisutnog beta-karotena. Ipak, zaključak istraživača nije da treba jesti lubenice u toplom stanju. Istraživači preporučuju narezanu lubenicu svakako rashladiti.

Naposljetku, unatoč istraživanju, manje hranjiva lubenica je uvijek bolja od pokvarene. I učinak osvježenja je svakako dobro uzeti u obzir.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

LubenicaC

 

Prati N.com