Vitamin D i rak dojke (2)

Print Friendly, PDF & Email

 

 

17.12.2015. – Nova studija objavljena u listopadu 2015 u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da vitamin D3 sprečava razvoj raka dojke koji je uzrokovan djelovanjem hormona estrogena. Studija provedena na preko 57.000 postmenopauzalnih žena koje su uzimale nadomjesnu hormonsku terapiju pokazala je da uzimanje vitamina D smanjuje rizik od pojave raka dojke za 26%. (1)

Najnovija istraživanja čiji su rezultati objavljeni u više studija pokazuju da vitamin D na staničnoj razini sprečava razvoj raka raznovrsnim mehanizmima (promovira adheziju stanica, inhibira proliferaciju stanica, ima protu-upalni učinak). Mnogo se istražuje veza ovog vitamina s rakom dojke gdje je uočeno da je veća razina vitamina D u krvi povezana s manjom pojavnošću ovog oblika raka.

Što trebate znati

Znamo da vitamin D ima zaštitni učinak na pojavu raka. Zanimljivo je da se on može suprotstaviti i učinku ženskih spolnih hormona što je posebno korisno u prevenciji raka dojke. Istraživanja in vitro pokazuju da vitamin D inhibira enzim aromatazu u stanicama raka čime se proizvodi manje estrogena. Također guši estrogenske receptore na tim stanicama te one slabije reagiraju na estrogenski podražaj. (2)

Stoga je važno da žene testiraju razinu vitamina D u krvi. Testira se 25-hidroksi D vitamin čija se optimalna razina pokazala na 30-45 ng/ml (3), odnosno nešto viša za sve oboljele osobe koje bi trebale težiti razini od 30 do 80 ng/ml (4).

Suplementacija se provodi vitaminom D3, najmoćnijim oblikom ovog vitamina (isti oblik se sintetizira u koži čovjeka prilikom sunčanja). Ovisno o vitaminskom statusu i zdravstvenom stanju, preporučuje se 1000, 2000 ili 4000 IU vitamina D3, što je dovoljno da se dostigne optimalna razina u krvi. Iskustva pokazuju da se s 2000 IU dostiže 30-35 ng/ml, a s 4000 IU nešto preko 50 ng/ml, no kako svaka osoba pokazuje individualne varijacije, potrebno je provjeriti ponovnim testiranjem.

O_Sunce2

Izvori:
1. Cadeau C, Fournier A, Mesrine S, et al. Interaction between current vitamin D supplementation and menopausal hormone therapy use on breast cancer risk: evidence from the E3N cohort. Am J Clin Nutr 2015, 102:966-973.

2. Krishnan AV, Swami S, Feldman D. The potential therapeutic benefits of vitamin D in the treatment of estrogen receptor positive breast cancer. Steroids 2012, 77:1107-1112.
3. Vitamin D, Hormones, and Breast Cancer. Dr Fuhrman web page, December 2015. drfuhrman.com
4. Mohr S.B., Gorham E.D., Kim J., Hofflich H., Garland C.F.: Meta-analysis of Vitamin D Sufficiency for Improving Survival of Patients with Breast Cancer. Anticancer Research, Ožujak 2014.

Tražite kvalitetan suplement vitamina D? Preporučujem:


Vitamin D3 u kapima
za lako doziranje prema potrebi (iHerb).


Srodni članci ...

Vitamin D i rak dojke
views 2164
    20.03.2014. - Rezultati studije s Kalifornijskog Sveučilišta (University of California, San Diego School of Medicine) pokazuju da žene oboljele od raka dojke s visoko...
Prehrana kod raka dojke
views 3686
    Hrana može pomoći u bržem opravku, a pa treba voditi računa da se prehranom unose oni nutrijenti koji su preko potrebni. Čini se da jedna vrsta hrane ili jedna vrsta supl...
Vitamin D – više od jakih kosti!
views 2077
    Vitamin D nam je uglavnom poznat po važnosti za jake kosti i prevenciju osteoporoze. Posljednjih godina napravljeno je mnogo studija koje su ispitale njegovo djelovanje n...
Lignani
views 3276
    Lignani su bioaktivne, ne-nutritivne, ne-kalorične polifenolne tvari iz biljaka čija je najveća koncentracija u sjemenkama lana i sezama, a manja u žitaricama, drugim sje...
Vitamin D za djecu
views 1283
    12.04.2011. - Studija na više od 3000 djevojčica i dječaka pokazala je da niske razine vitamina D povećavaju rizik od razvoja alergija kod djece, objavili su izraelski zn...