Vraćaju se skinuti kilogrami

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Već mi se nekoliko godina ponavlja ista situacija. Skidam kilograme, pa mi se vraćaju. Visoka sam 169 cm, a trenutno težim 85 kilograma. Nikako da budem umjerena u konzumaciji hrane, a kad postignem zadovoljavajuću težinu priuštim si, svako malo, nešto nezdravo, a to se nezdravo pretvara u nekontrolirano uzimanje hrane. Možete li mi ikako pomoći? – Ivana

Odgovor

Ovakva oscilacija u skidanju kilograma i vraćanju nazad, a ponekad i dobivanju čak i više kilograma, neki bi nazvali yo-yo efektom. Najvjerojatnije se ovakvo stanje javlja jer je mršavljenje naglo, a dijeta tako načinjena da se ne može provoditi duže vrijeme, te se vraćamo starim prehrambenim navikama koje su nas i dovele do nagomilavanja suvišnih kilograma.

Stanje je složeno i treba dobro razmisliti: što smo jeli ranije – kakvi su to bili obroci (masni?), kako su bili pripremljeni? (kuhani, pečeni?), da smo si sami pripremali obroke ili je drugi ukućanin kuhao za nas i time je odredio što ćemo jesti? – koliko puta smo konzumirali hranu u toku dana (jedan obrok? dva, tri, pet?) i da li smo preskakali obroke? – koja je bila naša omiljena hrana? – što smo jeli kao međuobrok? itd, itd.

Bitan je i momenat kada i zašto jedemo, atmosfera i okruženje u toku jela. Da li je obrok reakcija na stres? Da li možemo sami uvidjeti situacije kada nekontrolirano jedemo? Da li se možemo izvući iz tih situacija – kompletno ih izbjegavati ili unaprijed imati smišljen plan kako da rješavamo probleme kada se s njima susretnemo, a da u tom trenutku ne posegnemo za hranom?

Čak je i percepcija zdravog i nezdravog obroka nešto što se razlikuje od osobe do osobe, kulture, nacionalnosti, religije… danas je jedna doktorica na radiju rekla da je domaća svinjska mast lijek za sve – u što se većina nutricionista nikako ne bi složila.

Važno je i zašto želimo smršaviti, koji su naši razlozi za odlazak na redukcijsku dijetu – da li je u pitanju zdravstveni problem ili se radi o estetskom problemu. Važno je imati jasan cilj, i trebamo biti uporni u nastojanju da ga postignemo. Obično se kod mršavljenja dozvoljava da se povremeno konzumira i tzv. nezdrava hrana, ali samo povremeno, to ipak treba biti više iznimka nego pravilo.

Čini mi se da je ova vaša neumjerenost u konzumiranju hrane ipak posljedica nečeg drugog, ne radi se toliko o hrani ili nedostatku neke hranjive tvari, nego o drugom problemu koji je uz hranu usko vezan. Prvenstveno treba razmisliti što vas vuče da se neumjereno hranite, pronađite o čemu se radi, jer je očito da su vam dijete koje ste provodili bile samo kratkotrajno rješenje.

 

 

Prati N.com