Želim smršaviti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam 25 godina, visoka sam 178 cm i imam oko 90 kg. Aktivno sam se bavila sportom, ali kad sam krenula na studij započeo je moj sjedilački život koji traje i dan danas. Na poslu sjedim 8 sati. Inače sam slaba na slatko, i često jedem iz dosade. U zadnjih nekoliko godina znala sam tijekom ljeta izgubiti nekoliko kilograma koji bi se preko zime uvijek vratili. Sad želim se zauvijek riješiti viška kilograma i početi se zdravo hraniti. Molim Vas za savjet kako da krenem i ustrajem u svojoj odluci. Zaista želim nešto učiniti za sebe i svoje zdravlje. – Valentina

Odgovor

Iz vaših podataka može se odrediti indeks tjelesne mase koji iznosi 28,4. Nalazite se u zoni prekomjerne težine, te je potrebno skinuti nešto kilograma. Osnovne upute o tome kako bi trebala izgledati dijeta za mršavljenje možete pronaći ovdje.

I sami kažete da se nažalost ne bavite fizičkom aktivnošću, dakle to je prvo što biste trebali promijeniti.

Drugo, isplanirajte si prehranu, odredite vrijeme u koje ćete jesti, napravite listu hrane koja je niskokalorična, također i popis svega onoga što deblja i što ćete izbaciti iz prehrane. Svaki puta kad posegnete za nečim slatkim, podsjetite se zašto želite smršaviti i uzmite jednu jabuku ili neko drugo voće umjesto kolača ili keksa.

Najbolji plan prehrane, ako jedete meso, bio bi sličan mediteranskoj prehrani. Sada dolazi ljeto, i imati ćete više voća i povrća a koje je niskokalorično, i moći ćete ga uvrstiti u prehranu. Idealno je vrijeme za početak dijete. Napravite si tjedni jelovnik i planirajte odlazak u kupovinu, kupite samo ono što vam je neophodno, neke namirnice mogu biti i dubokosmrznute tako da vam se ne pokvare i ne izgube na kvaliteti (grašak, meso, riba). Ne kupujte: kekse, čokolade, napolitanke, sladoled u obiteljskom pakiranju, umjesto tih namirnica kupujte: svježe voće, suho i orašasto voće. Planirajte nešto slatko jednom tjedno, za sve ostale prilike, imajte na umu da slatko treba zamijeniti svježim voćem. Ako nekad pojedete previše ili nešto što ima puno kalorija, nemojte puno brinuti, svakome se dešava da pogriješi, a već se sa slijedećim niskokaloričnim obrokom vraćate na pravi put.

Dobro je da vodite bilješke o tjelesnoj težini i opsegu struka i bokova. Dovoljno je jednom tjedno obaviti mjerenje, odaberite jedan dan kada vam odgovara, mjerenje provodite uvijek u isto vrijeme (najbolje je ujutro). Ako se pridržavate pravila niskokalorične dijete, brzo ćete primijetiti rezultate, ali oni neće biti drastični, mršavjeti ćete od jedan do dva kilograma mjesečno, na početku nešto brže, a zatim mršavljenje ide sporije. Zapamtite da sve što se brzo izgubi, brzo se i vraća natrag. Pogledajte moj osobni facebook profil sa podacima o mjerenjima tokom mršavljenja u kojemi sam izgubila više od deset kilograma, s time da je cijeli proces trajao preko godinu dana. Naravno, kilogrami se neće vratiti nazad ako se u procesu mršavljenja naučite ispravno hraniti (prehrana bogata voćem, povrćem i žitaricama), i ne preskakati obroke.

Ako sami spremate hranu, potrudite se sa počnete kuhati nešto što inače niste spremali, pronađite recepte koji vama odgovaraju, a u kojima nema previše dodanih masnoća. U pripremi hrane koristite što svježije i neprerađene namirnice (ne kupujte već gotove panirane odreske, već ih napravite sami; ne kupujte voćni jogurt, već sami napravite voćni jogurt od običnog jogurta i svježeg voća). Ako prepustite drugoj osobi da sprema obroke za vas, teško će vam biti kontrolirati dodane masnoće, a njih treba smanjiti jer imaju dvostruko više energije od ostalih energetskih sastojaka ( 1 gram masnoća daje 9 kilokalorija, a 1 gram proteina i ugljikohidrata daje 4 kilokalorija). Ne trošite alkoholna pića jer usporavaju mršavljenje.

Na tanjur stavite samo ono što planirate pojesti, ne uzimajte više od planiranog. Tanjur sa hranom trebao bi izgledati ovako: 1/3 tanjura zauzima meso (ili proteinska namirnica), a 2/3 tanjura zauzima povrće (eventualno sa dodatkom nešto krumpira). Čisti ugljikohidrati kao što su pečeni krumpir, pire krumpir ili tjestenina ne bi smjeli biti pravilo. Uz ručak i večeru svakako poslužite i zdjelicu svježe salate.

 

 

Prati N.com