1. kolovoz

Print Friendly, PDF & Email

 

 

1. – 7. kolovoza – Svjetski tjedan dojenja obilježen je prvi puta 1992. godine, a danas se održava u više od 120 zemalja u organizaciji Svjetskog Saveza za Dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action WABA) u potporu UNICEF-a, SZO-a i njihovih partnera uključujući pojedince, organizacije i vlade.

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF su u kolovozu 1990. donijeli deklaraciju kojom se potiče zaštita, promocija i potpora dojenja.

Dojenje je najbolji način osiguravanja potrebnih nutrijenata dojenčetu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje započinjanje dojenja u prvim satima nakon poroda, isključivo dojenje do šestog mjeseca života, te dojenje uz nadohranu do druge godine života i duže.

Pozitivni učinci dojenja na dijete:

-majčino mlijeko je optimalno i količinom i kvalitetom
-djetetov imunološki sustav bolje sazrijeva, kao i funkcija probavnih organa
-smanjuje smrtnost djece u prvoj godini života
-djeca koja se doje imaju manju učestalost crijevnih infekcija, infekcija dišnih puteva, upala srednjeg uha i meningitisa i alergijskih bolesti
-dojenje pozitivno utječe na psihološki razvoj djeteta i emocionalnu povezanost s majkom

Pozitivni učinci dojenja na majku:

-pospješuje emocionalnu povezanost majke i djeteta
-dojenje utječe na bržu involuciju maternice i manje krvarenje nakon poroda, što posredno smanjuje rizik razvoja anemije
-žene koje doje imaju manji rizik nastanka karcinoma jajnika prije menopauze, rjeđe imaju infekciju mokraćnih puteva
-dojilje brže mršave nakon poroda
-dojenje odgađa ovulaciju nakon poroda čime se osigurava razmak između trudnoća
-dojenje pruža mogućnost hranjenja djeteta na svakom mjestu, bez posebnih priprema hrane i pribora za hranjenje

 

2011. – Svjetski tjedan dojenja 2011. godine trajao je 1. do 7. kolovoza, a bio je posevećen ulozi komunikacije u podršci majkama u dojenju. U potpori dojenju često se uzimaju u obzir dvije dimenzije potpore, od kojih je jedna vrijeme (od prenatalnog do postnatalnog razdoblja), a druga je mjesto (kod kuće, u zajednici, unutar zdravstvenog sustava). Često se zaboravlja treća dimenzija potpore – komunikacija.

“Komunikacija je od presudne važnosti za zaštitu, potporu i promicanje dojenja. U današnjem svijetu pojedinci i globalne zajednice mogu se povezati i komunicirati u bilo kojem trenutku. Nova sredstva komunikacije i komunikacijski kanali kreiraju se svakoga dana i mi ih možemo upotrijebiti za širenje informacija i otvaranje dijaloga o dojenju izvan našeg neposrednog trenutka i mjesta gdje se nalazimo”, poručuju iz WABE, svjetske organizacije za promicanje dojenja.

Izvor:
Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja

 

Prati N.com