Češnjak

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Češnjak je već stoljećima poznat u kulturama Mediterana i Središnje Azije, po kulinarskoj ali i ljekovitoj upotrebi. Pronađen je i kod Starih Egipćana u grobnici faraona Tutankhamona, a robovi koji su gradili veličanstvenu Keopsovu piramidu su ga također jeli, kako bi bili izdržljiviji.

Stari Grci ostavljali su vijence češnjaka na kamene gomilice kako bi božica Hekata imala što večerati, ali također ljude koji su se najeli češnjaka nisu puštali u hramove božice Sibile. Indijski travar Čaraka je u 1. stoljeću kazao da vrijednost češnjaka odgovara njegovoj težini u zlatu, samo da nije njegova mirisa. Nalazimo ga i kod Homera koji priča kako je Odisej pobjegao od Kirke koristeći češnjak.

Osim ritualnih primjena, češnjak se jednako našao na stolu bogatih i siromašnih, s istim predodžbama da tjera bolest, zle duhove, moljce i štošta drugo. Zanimljiva je priča o 4 lopova za vrijeme velike kuge u Marselu, koji su kada su uhvaćeni kako pljačkaju umrle, rekli da ih je od bolesti štitio češnjak kao glavni sastojak tajnog recepta “Octa četiri lopova”.

Različita praznovjerja o luku imaju u svakom narodu neku specifičnost, a neka su se zadržala i danas. S medicinske strane, ljudi su znali iskoristiti njegova svojstva. Tako su francuski liječnici koristili češnjak za zaštitu za vrijeme groznice u londonskim sirotinjskim četvrtima. Za vrijeme Prvog Svjetskog Rata vateni štapići namočeni češnjakom upotrebljavali su za čišćenje rana i sprečavanje gangrene.

Sastav i nutraceutička svojstva

Aktivni sastojci: esencijalno ulje, alil sulfid, alicin, aliin, enzim aliinaza

Češnjak treba zgnječiti prije upotrebe – evo zašto: gnječenjem ili sjeckanjem češnjak otpušta enzim aliinazu, koja katalizira stvaranje alicina koji se dalje raspada na niz spojeva s pozitivnim učincima na ljudsko tijelo. Više će ovih spojeva nastati ako se zgnječeni češnjak ostavi 10 minuta da odstoji, prije no što se upotrijebi u kuhanju.

Vitamini – A, B1, B2 i C, nikotinska kiselina, tijamin, riboflavin

Minerali – magnezij, fosfor, kalij

Zahvaljujući esencijalnom ulju i vitaminima češnjak ima dragocjena nutraceutička svojstva. Bilo kroz prehranu, bilo suplemente u mnogim kroničnim i akutnim stanjima može doći do izražaja. U koncentriranijim oblicima, u ljekovitim pripravcima dakle, djeluje kao stimulator metabolizma, nekad kao tonik, nekad alterativ. Dobar je za kronične upalne bolove zglobova, artritis i reumu. Potiče probavu, pomaže kod genourinarnih infekcija. Značajno mjesto ima i u drevnom indijskom sustavu prehrane i liječenja – Ayurvedi. Češanj češnjaka korisna je pomoć protiv crijevnih parazita i kod amebne dizenterije. Pomiješan s prirodnim uljima poput maslinovog, može se primjenjivati i izvana na kožu.

Pripisuju mu se i blaga antibiotska svojstva kod bakterijskih infekcija, kao i gljivičnih (C. albicans). Nekad su s njegovim ekstraktom narodni vidari liječili infekcije uha, usta, probavnih i reproduktivnih organa.

Jedna studija je s tvorničkim radnicima je pokazala njegovo korisno djelovanje protiv taloženja olova u organizmu, i stimulacije njegove detoksikacije iz organizma.

Drugo poznato djelovanje je i u javnosti rašireno o češnjaku i kolesterolu te masnoćama u krvi. Neka su istraživanja pokazala snizuje “loši” LDL kolesterol i trigliceride, a povećava “dobri” HDL kolesterol. Češnjak može također kratkoročno pomoći normalizirati sistolički krvni tlak.

Češnjak je također imuno stimulans, stimulirajući značajno prirodne stanice ubojice. U principu, što svježiji češnjak, to bolja nutraceutička svojstva posjeduje. U ulju će jače djelovati nego u prahu.

Češnjak se u našoj prehrani duboko tradicijski ukorijenio, i na veliki broj načina smo uspjeli u jelu rafinirati ili prikriti njegov oštar, nekima i neugodan, prirodni miris. Ovisno o podneblju u kojem se uzgaja, češnjak ima karakterističnu aromu. Svakako je zbog njegovih nutraceutičkih svojstava korisno uključiti češnjak u svakodnevnu prehranu, s izvjesnim ograničenjima osobama s problemima želuca i crijeva (čir, nadutost i sl.).

Priprema

Češnjak se vrlo lako čisti od površinskog suhog sloja. Samo ga protrljajte o stol ili drugu tvrdu podlogu i ogulit ćete ga začas. Kako je u cjelovitom stanju praktički neprobavljiv, gotovo uvijek se reže na ploške ili sitnije komadiće, kako bi u pripremljenu hranu ispustio svoje esencijalno ulje i oplemenio aromom obrok. Također, pogodan je i zahvalan za mariniranje i pripremu salamura za dugotrajne mesne i sojine proizvode.

Skladištenje

Češnjak je najbolje kupovati i čuvati u vijencima, na tamnom i suhom mjestu. Kvalitetan češnjak dugo u zimu će davati svoja prehrambena i ljekovita svojstva ako ga čuvate u dobrim uvjetima. Kuhinja neka služi tek kao pričuvno skladište za češnjak koji, preporučujemo često, koristite za pripravu jela.

Korisno je znati…

Savjet onima koji žele uživati u jelima s češnjakom (recimo, jedan rižoto s morskim plodovima…), ali na neku svečanu ili službenu prigodu ne žele ponijeti njegov miris. Rješenje je u peršinu. Žvačite list peršina s mrvicom maslinovog ulja. Spojevi koji čine miris češnjaka topivi su u ulju, tako da ni višekratno pranje zubi i poveća količina mentola bilo u žvakama bilo u pastama za zube neće mnogo učiniti da se taj ljekoviti, antiseptički simbol češnjaka zamoli da napusti nečiji dah.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com