Čija

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Čija (engl. chia), Salvia hispanica L. je biljka čije se sjeme naširoko prodaje kao prirodno sredstvo za tretman određenih bolesti. Naprimjer, sjemenke čija prodaju se kao hrana ili suplement koji može utjecati na smanjenje težine, održavane optimalne razine glukoze u krvi, zaštitu od dijabetesa i bolesti srca, poboljšanje raspoloženja i za očuvanje zdravlja kostiju.

Čija se koristi kao hrana već stoljećima (izvorno iz zemalja Srednje Amerike), bogata je alfa-linolenskom masnom kiselinom (vrsta omega-3 masne kiseline), te sadrži brojne antioksidante.

Čija1C

Čija se može smatrati energetski koncentrirana namirnica jer 100 grama sadrži 490 kcal, od toga 36% ugljikohidrata (bogata je vlaknima), 52% masti i 11% proteina.

Sadržaj minerala je daleko veći od očekivanog: kalcija sadrži čak 631 mg na 100 grama – za usporedbu 100 ml mlijeka, odnosno cca 1 dl mlijeka sadrži samo 113 mg. Ista količina čije sadrži 984 mg fosfora što je količina koja zadovoljava cjelodnevnu potrebu odrasle osobe. Cink u količini od 3,5 mg zadovoljava jednu četvrtinu potrebe za tim mineralom. Čija obiluje manganom, te sa 2,2 mg također zadovoljava dnevnu potrebu za odrasle osobe.

Do danas, samo je manji broj studija testirao djelovanje na zdravlje ove izuzetne namirnice, od kojih možemo izdvojiti:

– studija iz 2007 provedena na 20 osoba, pokazala je smanjenje krvnog tlaka i upalnih procesa nakon 12 tjedna korištenja

– studija iz 2009 pokazuj sniženje razine kolesterola i poboljšanje inzulinske rezistencije kod životinja, te smanjenje abdominalne masti, nije poznato da li se isto može pretpostaviti za ljude

– studije pokazuju da je utjecaj na tjelesnu težinu minimalan.

Za sve osobe koje žele koristiti čiju u prehrani, treba paziti na simultano korištenje lijekova za dijabetes i tlak s ovom hranom. Čija sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina također može utjecati na produljeno vrijeme zgrušavanje krvi (kao sve ostale omega-3). Čija se može kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane, prodaje se u obliku sjemenki, ulja, kapsula i suplemenata.

Čija2C

Izvor:
about.com