Chia sjemenke

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Chia (čija), Salvia hispanica L. je biljka čije se sjeme naširoko prodaje kao prirodno sredstvo za tretman određenih bolesti. Naprimjer, sjemenke chije prodaju se kao hrana ili suplement koji može utjecati na smanjenje težine, održavane optimalne razine glukoze u krvi, zaštitu od dijabetesa i bolesti srca, poboljšanje raspoloženja i za očuvanje zdravlja kostiju.

Chia se koristi kao hrana već stoljećima, izvor su joj zemlje Srednje Amerike, gdje je dio folklora i narodne medicine. Bila je hrana Astecima već prije 1500 godina, no nakon španjolskih osvajanja ubrzo je njena upotreba zabranjena zbog astečkih rituala i ceremonija.

Bogata je alfa-linolenskom masnom kiselinom (vrsta omega-3 masne kiseline), te sadrži brojne antioksidante. Sjemenke su veličine jednog milimetra, uglavnom su tamne boje, iako postoje i sasvim svijetle sjemenke. Ovojnica im je mekana, a okus blag, orašast, i lako se probavljaju. Za razliku od lana, sjemenke cije ne se trebaju samljeti da bismo iskoristili njihove blagodati.

Čija1C

Chia se može smatrati energetski koncentrirana namirnica jer 100 grama sadrži 490 kcal, od toga 36% ugljikohidrata (bogata je vlaknima), 52% masti i 11% proteina.

Sadržaj minerala je daleko veći od očekivanog: kalcija sadrži čak 631 mg na 100 grama – za usporedbu 100 ml mlijeka, odnosno cca 1 dl mlijeka sadrži samo 113 mg. Ista količina chie sadrži 984 mg fosfora što je količina koja zadovoljava cjelodnevnu potrebu odrasle osobe. Cink u količini od 3,5 mg zadovoljava jednu četvrtinu potrebe za tim mineralom. Chia obiluje manganom, te sa 2,2 mg također zadovoljava dnevnu potrebu za odrasle osobe.

Chia ne sadrži gluten te se može koristiti u bezglutenskoj prehrani, osim toga sadrži sve aminokiseline. Dnevno možete konzumirati najmanje jednu žlicu da biste imali zdravstvene koristi. Obavezno pijte dosta tekućine, najbolje vode ili nezaslađenog čaja, jer ove sjemenke obiluju vlaknima.

Do danas, samo je manji broj studija testirao djelovanje na zdravlje ove izuzetne namirnice, od kojih možemo izdvojiti:

– studija iz 2007 provedena na 20 osoba, pokazala je smanjenje krvnog tlaka i upalnih procesa nakon 12 tjedna korištenja

– studija iz 2009 pokazuje sniženje razine kolesterola i poboljšanje inzulinske rezistencije kod životinja, te smanjenje abdominalne masti, nije poznato da li se isto može pretpostaviti za ljude

– studije pokazuju da je utjecaj na tjelesnu težinu minimalan.

Za sve osobe koje žele koristiti chiju u prehrani, treba paziti na simultano korištenje lijekova za dijabetes i tlak s ovom hranom. Chia sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina također može utjecati na produljeno vrijeme zgrušavanje krvi (kao sve ostale omega-3). Chia se može kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane, prodaje se u obliku sjemenki, ulja, kapsula i suplemenata.

Sjemenke chije upijaju vodu i stvaraju gel: jedan gram sjemenki vezat će na sebe čak devet grama vode.

Ako imate veću zalihu koju ne možete odmah iskoristiti, poželjno je chiju čuvati u zamrzivaču kako bi se njena hranjiva svojstva što duže očuvala.

Čija2C

Izvor:
about.com
Ažurirano: travanj 2020.g.

 

Prati N.com