Gastropareza

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gastropareza je otežano pražnjenje želučanog sadržaja u duodenum radi poremećenog motiliteta želuca. Simptomi variraju od blažih do opasnih i mogu trajati kraće ili duže vrijeme, a najčešće su povraćanje, epigastrična bol, osjećaj nadutosti, rani osjet sitosti, distenzija abdomena i gubitak tjelesne mase.

Za sada ne postoje studije da bi se ispitala koja se hrana bolje tolerira, stoga ovdje navodimo najvažnije naputke za prehranu.

Volumen hrane – Treba izbjegavati obilne obroke; obilnija jela se sporije prazne iz želuca, stoga je bitno smanjiti količinu hrane u pojedinačnom obroku. Potrebno je jesti češće i uzeti 6-8 manjih obroka tokom dana.

Konzistencija hrane – Bolje je konzumirati više tekuću i kašastu hranu, jer će se lakše prazniti iz želuca, hrana koja je usitnjena mikserom, ili blenderom također je uredu. Izbjegavati hranu koja je kruta i jako masna. U svakom slučaju, dobro prožvakati hranu.

Vlakna (iz voća, povrća, žitarica) – Vlakna mogu usporiti pražnjenje želuca i brzo napune želudac pa ostaje manje mjesta za mjesta za hranu koja se bolje podnosi. Moguća je pojava bezoara (mješavina vlakana koja se zaglavi u želucu). Za pacijente koji su imali bezoare, važna je restrikcija vlakana.

Masti – Masnoće mogu usporiti pražnjenje želuca kod nekih osoba, ali većina dobro podnosi masnoće u tekućim obrocima. Poželjni su mlijeko (i biljne verzije), mliječni napitci, milkshake-ovi, te nutritivni suplementi i hranjivi napitci u prahu koji se pripremaju s tekućinama. Osim ako izazivaju probleme, masnoće se ne trebaju ograničiti. Ulja koja su u tekućem obliku se dobro toleriraju i odličan su izvor kalorija za one kojima je održavanje tjelesne mase problem.

Održavanje težine – Potrebno je postaviti ciljnu težinu i jesti dovoljno kalorično da se ona održi. Jela se mogu kalorijski obogatiti mlijekom u prahu, a dobro je zamijeniti punomasno mlijeko umjesto nemasnog, koristiti vrhnje za pripremu juha, pudinga, toplih žitarica za doručak, smoothya, milkshake-ova. Dobro je koristiti suplemente u prahu s mlijekom i sokovima.

Izbor hrane – Uvijek treba pojesti hranjiva jela prije, a kasnije dodati “prazne kalorije” kao što su slatkiši, torte, bezalkoholni napitci.

Položaj tijela – Kod hranjenja treba uspravno sjediti, a nakon obroka ostati u uspravnom položaju najmanje sat vremena. Poželjno je prošetati se nakon obroka.

Dijabetes – Za osobe koje imaju dijabetes, treba držati šećer pod kontrolom, glukoza treba biti manja od 11 mmol/lit. Na gastroparezu utječe povišena razina glukoze u krvi, stoga dijabetična gastropareza nije nikakva rijetkost u loše liječenih i neliječenih dijabetičara.

Tekućina – Uzimajte lijekove s mlijekom, sokom ili zaslađenim čajem umjesto vode. Voda je naravno uredu, ali ako je potrebno povećati unos energije, bolje je izabrati kalorični napitak (sok, voćni nektar, limunadu, zaslađeni čaj, ponekad i bezalkoholni napitak.

Izvor:
Gastroparesis diet tips. University of Virginia, Digestive Health Center. Srpanj 2014.

 

Prati N.com