Krumpir

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Premda je danas u našoj i ostalim europskim kuhinjama udomaćen kao nezaobilazna namirnica, krumpir je jedno od bogatstava u 16 stoljeću donijeli konkvistadori iz Južne Amerike, tada Novoga Svijeta.

Stoljećima prije nego su ga španjolski konkvistadori pustili u Svijet, krumpir, kojeg su južnoamerički domoroci zvali patata, bio je dobro poznat već Inkama, koje su ga uzgajale već 750 g pr Kr u velikom broju vrsta i varijeteta. Originalno ime patata zadržalo se u većini europskih jezika. Krumpir iz Španjolske od kraja 16 st kreće u pohod na Europu – Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Britansko carstvo…

H_KrumpirC

Ali, krumpir lat. Solanum tuberosum L., nije lako stigao na jelovnik. Europljani su bili sumnjičavi spram biljke koja se nije spominjala u Bibliji, i nije se sadila sijanjem sjemena, već gomoljima. Polako ali sigurno, krumpir je uzimao sve veći značaj u prehrani i proizvodnji hrane. Irski doseljenici su ga početkom 18 stoljeća prenijeli natrag u Sjevernu Ameriku.

Krumpira, krumpira, jesenji refren prodavača toga jeftinog ploda u našim gradovima.

Krumpir je kao skromnu i jeftinu hranu ovjekovječio već Van Gogh. Za sliku iz 1885. Seljaci kod zdjele krumpira napisao je da miriši na paru kuhanih krumpira. Premda ima imidž pučke hrane, kada ga analiziramo po sastavu, krumpir je namirnica bogata hranjivim tvarima, koja je visoko preporučljiva za svačiju ishranu. Unatoč predrasudi da krumpir deblja, to ovisi samo o načinu njegove pripreme. 1 prosječan krumpir od oko 170g daje tek 110 kcal. Ista količina riže ili tjestenine sadrži gotovo 4 veću kalorijsku vrijednost. Uopće ne sadrži mast niti kolesterol, bogat škrobom i vitaminima, a osobito na B1, B2 i B3, željezu, te vitaminu C.

Skladištenje i konzerviranje

Krumpir je namirnica koja se pravilnim skladištenjem proteže kroz čitavu godinu. U proljeće stiže mladi krumpir, sa uzgajališta Mediterana, dok se kasnije sorte bez problema skladište tijekom čitave zime. Osim u sušenom obliku, drugi oblici konzerviranja nisu naročito rašireni i zapravo se vrlo rijetko uopće koriste, jer je namirnica u svježem obliku vrlo dostupna.

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com