Maslačak

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Maslačak se ubraja u naše najrasprostranjenije korovske i livadske biljke. Raste u velikim skupinama na livadama, travnjacima, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u planinskim predjelima, ali mu je tamo rozeta nešto manjeg obima. Od davnina je poznat i kao ljekovita biljka, naročito u narodnoj medicini, ali se kao takav zadržao i do današnjih dana. Koristi se cijela biljka, korijen, list, cvijet i pupoljci.

Poznato je da čaj od maslačka dobro djeluje na bolesti jetre i žuči, te kao sredstvo za otklanjanje potištenosti, umora, bolova kod gihta i reume. Tinktura od maslačka pomaže kod mladenačkih akni i bubuljica. Čaj od korijena maslačka je dobro sredstvo za poboljšanje viskoziteta krvi. Maslačak također pospješuje izlučivanje mokraće, te se kao takav preporučuje onima koji pate od edema kao i s problemima urinarnog trakta. Šest do deset komada svježih stabljika maslačka, pojedenih svakodnevno, donose olakšanje onima koji pate od kroničnih oboljenja jetre i želuca. Mlijeko iz stabljika maslačka je poznato sredstvo za otklanjanje bradavica s kože. Kao povrće prvi su ga počeli koristiti talijani još u XVII vijeku te danas maslačak spada u prve, rane proljetne salate.

H_MaslacakC

Interesantno je reći da u maslačku ima čak više željeza nego u špinatu. On također sadrži i zavidne količine karotena i vitamina C. Zbog svog gorkog ukusa preporučuje se i onima koji nemaju dobar apetit. Mladi, cvjetni pupoljci ukiseljeni u octu koriste se kao zamjena za kapare. Nijemci i englezi koriste cvjetne pupoljke, uz pomoć kvasca, za pravljenje posebnog maslačkovog vina. Cvjetovi maslačka se koriste za pripremu ukusnog i zdravog meda (sirupa) od maslačka koji, djeluje višestruko, a veoma je dobar za one koji imaju problema sa urinarnim traktom.

Kod nas se, na žalost nezasluženo, maslačak i danas više smatra samo korovom, te se iskreno nadam da će ovi redovi to malo promijeniti.

Sa berbom maslačka najbolje je početi već krajem ožujka i početkom travnja, jer je on tada manje gorkog ukusa, mada se maslačak bere tokom cijele godine. Gorčina se otklanja tako što se ubrane rozete ostave u hladnoj vodi do jutra, a poslije toga se koriste za spremanje juhe ili salate. Evo recepata za salatu od maslačka i med od maslačka.

Salata od maslačka

Listove maslačka dobro oprati po mogućnosti u tekućoj vodi.
Iskidati ih rukom na željenu veličinu, posoliti, začiniti maslinovim uljem, balsamico octom ili sokom limuna.
U salatu se po želji može dodati: češnjak, mladi luk, feta sir (dodaje se umjesto soli!), kuhana jaja, na rezance isjeckana pileća ili pureća šunka, kuhani mladi krumpir, majoneza… Maslačak se može kombinirati i s drugom zelenom salatom.

“Med” (sirup) od maslačka

180 komada krupnih cvjetova maslačka kuhati 15 minuta u 1 litri vode.
Procijediti pa dodati 2 kg šećera i kuhati još 30 minuta.
U skuhanu masu dodati 1 limuntus.
Dok je još toplo sipati u tegle ili u boce sa širim grlom. Čuvati na hladnom mjestu!
Koristi se po jedna mala žlica 1x do 3x na dan.

Autor:
Olivera Karan, www.odsvegaponesto-oljaka.blogspot.com

 

Prati N.com