Smijanje za potrošnju kalorija

Print Friendly, PDF & Email

 

13.01.2007. – Stara je narodna da je smijeh lijek. Ipak, preporučiti osobama koje muče muku s viškom kilograma da se smiju, možda nije bila najprimjerenija stvar. Da pozitivno razmišljanje i radosni trenuci mogu potaknuti sve što činimo, odavno je poznato. Međutim, odnedavno je poznato kako i koliko si čovjek može pomoći smijanjem u cilju mršavljenja. Istraživači s Vanderbilt univerziteta u Nashvilleu, SAD, izmjerili su nedavno energiju koja se potroši smijanjem kao i prateću promjenu srčanog ritma.

45-orici dobrovoljaca su puštani smiješne filmske isječke u 4 kruga prikazivanja, koji su bili smiješni (10 minuta) ili nisu bili namijenjeni smijanju, ozbiljni (5 minuta). Prostor mjerenja je bila soba adaptirana za indirektnu kalorimetriju, opremljena audio snimačem. Ispitanici su bili u dobi 18-34 godine, i u mješovitim ili razdvojenim skupinama muški – ženski, s prosjekom ITM-a 24,7 +/- 5 (raspon 17,9-41,1).

Indirektna kalorimetrija čitave sobe te mjerenje srčanog ritma primjenom pulsmetra. Analizirani su dužina i jačina i tip smijeha, sinkroniziranjem rezultata srčanog ritma i potrošnje energije. Rezultat? Potrošnja energije je bilo povećanje od 0.19 +/- 0.31 kcal/min, razmjerno prema potrošnji energije u stanju mirovanja (P<0.001) u rasponu od (-0.60 do 2.31 kcal/min). U periodima smijanja srčani ritam je u odnosu na ritam srca u mirovanju, porastao za 2.1 +/-3.8 otkucaja/min, u rasponu od -7.6 do 26.8 otkucaja/min. Potrošnja energije smijanjem je u korelaciji sa srčanim ritmom. I potrošnja energije i srčani ritam su pozitivno korelirani s trajanjem smijeha te jačinom smijanja.

Zaključak? Pozitivan za smijanje. Veselo, iskreno smijanje na glas uzrokuje 10–20% povećanje potrošnje energije i srčanog ritma iznad vrijednosti istih u mirovanju. To daje jednostavnu računicu da 10–15 minuta smijeha dnevno može povećati ukupnu potrošnju energije za 10–40 kcal dnevno. Kako je cilj umjerene dijete povećati potrošnju energije za 100 do 200 kcal dnevno, za osobe koje nisu sklone povećati tjelesnu aktivnost, ipak postoji rješenje. Smiješan film, strip ili dobar sugovornik koji vadi viceve “iz rukava” mogući su nadomjestak za tjelesnu aktivnost bez sporta i fitnessa.

Izvor:
International Journal of Obesity (2007), 31, 131-137, May 2006.

Autor: Branimir Dolibašić,dipl.ing., nutricionist