Stomatolozi kažu da je fluorirana voda štetna

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Odstupajući od dogme stomatoloških fakulteta, sve više stomatologa progovara protiv floriranja jer su fluoridne kemikalije, koje se dodaju zalihama vode kako bi se spriječilo kvarenje zuba, u stvari traćenje novca i nepotrebna opasnost za zdravlje, izvještava New Yorška državna koalicija protiv fluoriranja (NYSCOF).

U gradu New Yorku je zabrano sredstvo za flouriranje hidrofluorosilicijska kiselina, kemikalija prožeta olovom i arsenom koja je ostatak proizvodnje fosfatnog gnojiva. Godine 2008. grad New York je na fluoriranje potrošio dvadeset pet milijuna dolara.

Dr. Caree Alexander, bivša liječnica u australskoj mornarici i stomatologinja s dvadesetogodišnjim iskustvom u privatnoj stomatološkoj praksi, kaže da je “fluoriranje potpuno nedjelotvnorno i zapravo štetno.”

Dr. Alexander ističe: “Kada sam studirala, nisu nam dane nikakve informacije o tome odakle flour dolazi. Svi smo pretpostavljali da je to (farmaceutski) kalcijev fluorid.”

Istaknutinjujorški stomatolog dr. Thomas Connelly piše: ” Ne vidim ništa dobrog u fluoriranju naše pitke vode… Po mom mišljenju, “loše” koje iz toga može proizaći nadmašuje dobro.”

Dr. Andrew Harms, bivši predsjednik Australskog stomatološkog udruženja, koji je ranije podupirao fluoriranje, u video-dokumentarcu Vatrena voda kaže: “Duboko žalim zbog toga… Nakon što sam prije oko deset godina dosita proučio dokaze, ozbiljno sam se zabrinuo.” Dodaje: “Na moje zaprepaštenje, kada sam pokušao iznijeti to pitanje u (australskom) stomatološkom udruženju, za koje sam mislio da ga zanima znanstvena istina i… integritet, nisu pokazali zanimanje. U stvari, bilo je mnogo pritisaka protiv mene da uopće išta kažem. Postojala je velika bojazan da ću uznemiriti naše glavne sponzore, proizvođače zubne paste, koji teško kompromitiraju naše sveučilište.”

Dr. Hardy Limeback, profesor preventivne stomatologije na Sveučilištu u Torontu, ispričao se zbog promicanja flouriranja jer toksikološka istraživanja pokazuju da njezine navodne prednosti više ne pretežu nad opasnostima.

Dr. Bill Osmunson, glasnogovornik neprofitne udruge Fluoride Action Network, promovirao je fluoridaciju dvadeset i pet godina sve dok ga njegovi pacijenti nisu uvjerili da prouči neke suprotne pokazatelje: “To je bilo poput šake u trbuh”, kaže. “Znanost se okrenula protiv fluoriranja i moramo zaustaviti dodavanje fluorida pitkoj vodi.”

Dr. David Kennedy, bivši predsjednik Međunarodne akademije za oralnu medicinu i toksikologiju (IAOMT) i dužnosnik za informiranje o fluoridu, kaže: “Fluoriranjem vode nedonoščadi dajemo lijek u dozi koja bi, da je prepiše liječnik ili stomatolog, bila teška povreda dužnosti.”

Više od 3.790 stručnjaka, uključujući tristo dvadeset četiri stomatologa, potpisalo je izjavu u kojoj se protive fluoriranju vode.

Odvjetnik Paul Beeber, predsjednik NYSCOF-a, kaže: “Nacionalno vijeće za istraživanja (National Research Council) izvjestilo je da fluorid, čak i u razinama koje se koriste za fluoriranje, može oštetiti kosti i zube, poremetiti funkcioniranje štitne žlijezde i da može biti štetan za pacijente s bolesnim bubrezima, te da su studije koje fluorid povezju sa smanjenim kvocijentom inteligencije i karcinomom vjerodostojne.” Dodaje: “Sve zajednice u saveznoj državi New York trebaju prestati s fluoriranjme čim prije moguće.”

Dr. Jennifer Luke kaže: “Moj (objavljeni) rad pokazuje da se fluorid nakuplja u ljudskoj pinealnoj žlijezdi i smanjuje proizvodnju melatonina kod životinja. Čini mi se nevjerojatnim da nijedna vlada koja promovira fluoriranje nije odlučila istražiti ta zabrinjavajuća otkrića.”

Dr. Elise Bassin objavila je nepobijene zanstvene dokaze koji pokazuju da fluorid može povećati opasnost od osteosarkoma (jedna vrta raka kostiju) kod dječaka i mlađih muškaraca.

U posljednjim godinama više od dvjesto pedeset zajednica prekinulo je s fluoriranjem vode.

 

Fluroriranje vode je tehnološki postupak obogaćivanja pitke vode fluorom kako bi se postigla optimalna koncentracija u javnima vodovodnim sustavima (oko 1 miligram fluora na litru vode). To je koncentracija fluorida za koju neki znanstvenici tvrde da je potrebna kako bi se spriječio nastanak karijesa, posebno u djece, odnosno, kako bi se stanovništvu očuvalo zdravlje zuba.

“Preventivno” fluoriranje vode već se godinama provodi u mnogim zemljama: u Kanadi, Brazilu, Južnoj Africi, Singapuru, Australiji, Izraelu te u mnogim saveznim državama SAD-a, u nekim područjima Švicarske, Španjolske, Francuske, Austrije, Poljske, Danske, Finske, Švedske, Srbije i Velike Britanije.

Protivnici upozoravaju na vrlo štetne posljedice koje izaziva prekomjerna izloženost fluoridima:

– najčešći poremećaj je dentalna fluoroza, na zubima nastaju mrlje, obezbojenja te dječji zubi slabe

– narušavanje strukture kostiju, koje postaju krhke i lomljive što dovodi do osteoporoze

– nakupljanje fluorida u žlijezdi štitnjači i epifizi, što dovodi do hormonalnih poremećaja poput hipotireoze

– moguća je povezanost raka kostiju (osteosarkom) u djece sa konzumacijom fluorirane vode

 

Izvori:
Nexus, broj 64, prosinac-Siječanj 2012., str 12-13
Wikipedia
Glas Koncila

 

Prati N.com