Više o glikemijskom indeksu

Print Friendly, PDF & Email

 

13.02.2004. – Istraživanje objavljeno ovog tjedna u The Journal of the National Cancer Institute upućuje na činjenicu da prehrana bogata određenim ugljikohidratima može povećati rizik od pojave kolorektalnog raka kod žena. Naime, radi se o ugljikohidratnoj hrani koja se brzo probavlja, tj. hrani koja ima visoki glikemijski indeks. Nakon obroka normalno dolazi do porasta glukoze u krvi, a posljedično i do izlučivanja hormona inzulina koji normalizira njenu razinu te djeluje na pohranu upravo dobivene energije iz hrane. No, to nije jedino djelovanje inzulina, on između ostaloga stimulira stanice na diobu i održava ih duže vrijeme na životu – pretpostavlja se da ovo svojstvo inzulina, može poticati rast tumora.

Studija u trajanju od gotovo 8 godina pratila je preko 38,000 žena, te je na kraju navedenog razdoblja zabilježeno 174 slučaja kolorektalnog raka. Kod žena koje su konzumirale obroke s visokim glikemijskim opterećenjem, incidencija kolorektalnog raka porasla je za dva puta.

Kako to možemo protumačiti?

Znamo da nakon obroka dolazi do porasta koncentracije glukoze u krvotoku, a lučenjem inzulina ona se postepeno normalizira – tj. dolazi do tzv. glikemijskog odgovora. Budući da su ugljikohidrati iz hrane raznih oblika i svojstava, oni će izazvati nešto drugačiji glikemijski odgovor. Da bi se razlučilo djelovanje raznih ugljikohidrata često se upotrebljava glikemijski indeks.

Na vrijednost glikemijskog indeksa utječe više faktora: vrsta šećera koji gradi složeni ugljikohidrat, priroda i oblik polisaharida (neki se oblici brže probavljaju), način pripreme hrane, te drugi nutrijenti u hrani (proteini). Također, trajanje glikemijskog odgovora ovisi o individualnim razlikama u metabolizmu, kao i o periodu u toku dana kada su konzumirani ugljikohidrati.

Glikemijski index neke hrane (glukoza kao standard):

Visoki GI Srednji GI Niski GI
glukoza cjelozrnate žitarice fruktoza
saharoza tjestenina jogurt
med kukuruz kikiriki
bijeli kruh zob grah
krumpir naranča jabuka
cornflakes grožđe marelica
suho grožđe kruška
banana smokva
mrkva, kuhana šljiva
riža, polirana mlijeko
mliječni proizvodi

Kako postupiti?

Treba voditi računa koji će se ugljikohidrati konzumirati, tj. trebalo bi se količinski više konzumirati one koji imaju niži glikemijski indeks. Tada će manje i sporije rasti razina šećera u krvi, pa se će se stoga debljajući hormon inzulin izlučivati u krv u manjoj količini. S druge strane, poželjno je smanjiti unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, jer ta hrana naglo i mnogo povećava razinu šećera u krvi (glikemiju) i uzrokuje naglo izlučivanja velike količine hormona inzulina iz gušterače.

 

Prati N.com