Vitamin D i rak dojke

Print Friendly, PDF & Email

 

 

20.03.2014. – Rezultati studije s Kalifornijskog Sveučilišta (University of California, San Diego School of Medicine) pokazuju da žene oboljele od raka dojke s visokom razinom vitamina D u krvi imaju dvaput veću vjerojatnost da će savladati bolest od oboljelih žena koje međutim imaju nisku razinu vitamina D. Studija je objavljena u ožujskom broju časopisa Anticancer Research.

Ranije su isti autori pokazali da je niska razina vitamina D povezana s visokom rizikom raka dojke u dobi prije menopauze, te je uočena povezanost 25-hidroksi vitamina D i stope preživljavanja od raka dojke.

Ova studija je analizirala koncentraciju 25-hidroksi vitamina D, metabolita vitamina D, u vrijeme dijagnoze i tijekom praćenja bolesti, koje je u prosjeku iznosilo devet godina. Studija je uključila preko 4400 pacijentica.

Voditelj studije objašnjava jednostavnim rječnikom: Metaboliti vitamina D povećavaju međustaničnu komunikaciju i uključuju proteine koji zaustavljaju agresivnu staničnu diobu. Dokle god stanice tumora posjeduju receptore za vitamin D spriječen je rast tumora i njegovo širenje krvotokom. Receptori vitamina D neće se izgubiti dok tumor nije u naprednoj fazi razvoja. Laboratorijske studije pokazuju antitumorsko djelovanje metabolita vitamina D na tri ključne faze u razvoju raka dojke: diferencijaciju, apoptozu i angiogenezu.

Visoka razina 25-hidroksi vitamina D u ovoj studiji iznosila je prosječno 30 ng/ml. Niska razina je iznosila 17 ng/ml, što je i prosječna koncentracija vitamina D u pacijenticama s rakom dojke u SAD-u.

Što trebate znati

Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena, 2012. godine registrirano je 1.700.000 novih slučajeva i 500.000 smrtnih slučajeva na globalnoj razini.

Prema drugom izdanju Vitaminskih i mineralnih potreba u ljudskoj prehrani koje je 2004. godine publicirala Svjetska Zdravstvena Organizacija, preporuke za unos vitamina D kod odraslih osoba kreću se od 200 do 600 IU dnevno (5 mcg kolekalciferola za dobnu skupinu 31-50 godina, 10 mcg za 51-70 godina i 15 mcg za osobe starije od 70 godina). Mikrogrami kolekalciferola pretvore se u IU množenjem s 40 (1 mcg kolekalciferola = 40 IU vitamina D).

Vitamin D bi svakako, uz konvencionalan tretman, trebalo uključiti u liječenje raka dojke. Sve oboljele osobe trebale bi težiti normalnoj razini od 30 do 80 ng/ml 25-hidroksi vitamina D.

Već je neko vrijeme poznato da je manjak vitamina D opće raširena pojava. Koliko treba vitamina D u prehrani da se dostigne 30 ng/ml, odnosno 50 ng/ml – razine koja je asocirana s 50% manjim rizikom od raka dojke?

Iako postoji individualna varijacija u apsorpciji, terapijskom razinom od 4000 IU vitamina D3 dnevno iz hrane ili suplemenata doseći će se serumska razina od 50 ng/ml. Kako se vitamin D proizvodi u koži pod utjecajem sunca, svakako treba zatražiti mjerenje vitamina D u serumu prije značajnog prehrambenog povećanja! Pouzdan test za kontrolu vitamina D je 25-hidroksi vitamin D.

Upotreba mnogo manje doze od 1000 IU vitamina D u kombinaciji s kalcijem pokazuje značajnu redukciju svih invazivnih oblika raka, uključujući i raka dojke.

Gornja granica unosa prema američkoj National Academy of Sciences je 10.000 IU vitamina D3 dnevno.

Kod suplementacije koristite isključivo vitamin D3 kolekalciferol.

Izvori:
-Sciencedaily.com
-Mohr S.B., Gorham E.D., Kim J., Hofflich H., Garland C.F.: Meta-analysis of Vitamin D Sufficiency for Improving Survival of Patients with Breast Cancer. Anticancer Research, Ožujak 2014.

 

Tražite kvalitetan suplement vitamina D? Preporučujem:


Vitamin D3 u kapima
za lako doziranje prema potrebi (iHerb).

Prati N.com