Deficit vitamina D povezan sa rizikom od padanja

Print Friendly, PDF & Email

 

14.08.2006. – Loš status vitamina D u organizmu je neovisno povezan s povećanim rizikom od padanja kod starijih, osobito u dobi 65-75, objavljeno je u studiji objavljenoj u kolovoškom izdanju časopisa The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Studija je rađena u Nizozemskoj, uključivala je 1231 muškaraca i žena u dobi od 65 godina ili starijih, koji su sudjelovali u projektu Longitudinalnog istraživanja starenja Amsterdam.

Istraživanje je trajalo godinu dana, tijekom kojeg vremena je 33% sudionika palo barem jednom, a 11% dva ili više puta. Sveukupno, žene i muškarci koji su imali deficit vitamina D na početku imali su 78% veću vjerojatnost da će pasti barem dva puta, nego oni koji su imali adekvatne nivoe vitamina D.

Rizik od padanja tri ili više puta je kod takvih osoba bio više nego udvostručen. Vitamin D važan je za održavanje mišićne mase i snagu tijela. Rizik od padanja koji je zamijećen u ovoj studiji istraživači objašnjavaju ugroženom mišićnom funkcijom uslijed deficita vitamina D.

Izvor:
Reuters Health report

 

Prati N.com