Mangostin

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Mangostin je voćka okruglog oblika, ljubičaste boje, plod tropske zimzelene biljke koja potječe iz Azije. Konzumira se samo unutarnji dio ploda koji je bijele boje – sirov, sušen ili kao sok. Slabo je poznat u Europi i sjevernoj Americi.

Navodna istraživanja koja su ispitivala njegovu ljekovitost, pokazuju da se radi o voću s povoljnim djelovanjem na zdravlje – bogat je antioksidantima, smanjuje masnoće u krvi, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca, smanjuje stres i tjelesnu težinu.

Mangostin se na tržištu često reklamira kao “supervoće”, s četiri osnovna svojstva:
1. odlična senzorska svojstva (okus, izgled, tekstura),
2. bogatstvo nutrijenata,
3. antioksidantska moć,
4. potencijalno povoljno djelovanje na zdravlje.
Međutim, detaljna analiza jestivog dijela mangostina upućuje nato da ima izuzetno privlačna senzorska svojstva, dok je sadržaj nutrijenata prosječan kao i kod ostalog voća.

Komercijalni sokovi često sadrže pire od cijelog ploda – uključuju i vanjski dio – te je sok obogaćen antioksidantima polifenolima. Takav je sok ljubičaste boje te ima trpak okus koji dolazi od fitotvari pod imenom ksantoni. Ove se tvari trenutno ispituju radi mogućeg povoljnog djelovanja na zdravlje.

Mangostin je čest na tržnicama jugoistočne Azije i Australije, rjeđe se uvozi u Sjevernu Ameriku i Europu. Zanimljivo da je uvoz mangostina, njegovih prerađevina (konzervirani, smrznuti, sušeni) i suplemenata bio zabranjen u SAD-u do 2007 godine. “Sirovi” mangostin je nelegalan za uvoz u SAD – smatra se može prenijeti određenu vrstu voćne mušice koja bi mogla ugroziti američke poljoprivredne proizvode, radi toga se svi plodovi mangostina pri uvozu iz Tajlanda prskaju i zrače, i naravno propisno pakiraju.

H_Mangostin

 

Prati N.com